Minden vasárnap: Sunday Love Feast – Krisna-tudatos családi délután

Admin Budapest programajánló, Hírek, Krisna-völgy programajánló, Programajánló

Azok számára, akik még nem ismerik a vaisnava (Krisna-tudatos) kultúrát és programokat, életünk megismeréséhez elsőként a vasárnapi programjainkat ajánljuk.

A vasárnapi program több évtizedes tradíció a mozgalmunkban és több évezredes Indiában. Célja, hogy a hagyományos kora reggeli lelki programok mellett a családok, gyermekek, idősek és fiatalok együtt kapcsolódjanak ki és Krisna-tudatos lelki hangulatban, de családias környezetben töltsék el a hétvége egy délutánját. A vasárnapi program egy jó lehetőség arra, hogy a családok feltöltődjenek, pihenjenek, az édesanyák is élvezzék a lelki témájú előadásokat, hiszen a templomokban ebéd- vagy vacsoralehetőség is van (rendkívül kedvező áron), valamint büfé is rendelkezésre áll, ahol tojás- és tejmentes süteményekből, szendvicsekből válogathatnak az uzsonnázni vágyók.

A Srila Prabhupáda által kezdetben “Sunday Love Feast“-nek elnevezett vasárnapi programok azt a célt is szolgálták, hogy akik templomtól távol eső lakhelyen élnek, vagy munkájuk, tanulmányaik miatt a hétköznapi lelki programokon nem tudnak részt venni, azoknak lehetősége nyíljon arra, hogy legalább hétvégén találkozzanak barátaikkal. A lelki élet mindennapi gyakorlásához elengedhetetlen, hogy a hívők olyan társasággal vegyék körül magukat, mely mélyíti hitüket, erősíti lelki gyakorlataikat, a vasárnapi programok így kiváló lehetőséget kínálnak a lelki feltöltődésre.

A vasárnapi programok jelenleg Budapesten (1039 Lehel u 15-17.), Egerben (3300 Széchenyi út 64.), Debrecenben (4028 Magyari u. 2.) működnek rendszeresen, de alkalomszerűen Pécsett és más városokban is megrendezik őket – ezekről érdemes a honlapon tájékozódni. Krisna-völgyben vasárnap kora reggel a Caitanya Caritámrita című szentírásból tartanak leckét majd délben ebédelési lehetőség van – laktovegetáriánus finomságokból.

Program:
A program minden városban egységesen 15 órakor kezdődik egy egyórás meditációs zenével (bhajana).
Ebbe lehetőség van hangszerekkel bekapcsolódni, ha valaki mestere a zeneművészetnek.

  • 16-17 óráig: Előadást hallgathatnak a Krisna-tudatos életmód, filozófia és kultúra tárgyköréből. Az előadás végén kötetlen kérdés-felelet lehetőség is van (lecke).
  • 17 órától tradicionális templomi táncos istentisztelet zajlik (kírtana).
    Itt a férfiak és hölgyek külön-külön táncolnak, a lépések pedig rendkívül egyszerűek, gyermekek is nagyon élvezik, könnyedén elsajátítják.
  • 19 órától megtekinthető az esti szertartás (Gaura-áratí), ez is zenés-táncos formában zajlik.
  • 19:30-tól: Meditációs zene a központok zárásáig (21 óráig)

Étkezési lehetőség:
Budapesten a bőséges indiai menü a program előtt 13 órakor tisztelhető meg. Hagyományosan a földön vagy székeken ülve, közös imádsággal kezdik a hívők a lakomát, amihez bárki csatlakozhat, ha egy kiadós, ízletes, friss indiai ebédre vágyik.
Vidéki központokban kb. 17:30-tól (a kötött program után) lehet megtisztelni a lakomát, de érdemes előre érdeklődni az adott központnál.

Ételeink vegetáriánusak, tejterméket, laktózt csak ritkán, 1-1 fogásban tartalmaznak, a legtöbb esetben vegán finomságok, így ételallergiások is könnyű szerrel találnak a maguk számára megfelelő fogásokat a menüből. Budapesten gyermek és felnőtt menüjegy is elérhető – az ebédjegyet érkezéskor a recepción lehet megváltani, a felszolgálás az étterem (vagy praszádam) szobában történik a templom déli oldalán.

Budapesten a kisgyermekesek számára gyermekjátszó is elérhető, amiről a helyszínen érdemes érdeklődni.

Templomi etikett:

Vendégeinket központjainkban arra kérjük, hogy érkezéskor legyenek kedvesek levenni a cipőt – a tisztaság végett (amennyiben ez valamiért nem lehetséges, úgy cipővédő fóliát biztosítunk).
Kérjük, lehetőség szerint hosszú, legalább térd alá érő szoknyát, nadrágot viseljenek, a hölgyeket kérjük a keblek, vállak elfedésére.
A gyermekek szaladgálására, harsány kiabálására, a szülők mellől való eltávzására kérjük, hogy a szülők fokozottan figyeljenek. Köszönjük!

Eger: www.lepnikell.hu
Debrecen: www.harekrisna.hu
Budapest: www.lelekpalotaja.hu

Olvasnivaló: Tanításaink – Krisna-tudatos elvek a mindennapokban >>