Jógarádzsa Kiválósági Díj

Admin Hírek, Oktatás

Jógázni jó. Jógázni lassan már divat. A jóga azonban több, mint testgyakorlat, nevezthetjük inkább a test és a lélek tudományának. Időtlen filozófiája és gyakorlatai révén valamennyi kor emberét támogatni képes a harmónia, az egészség és a boldogság elérésében, feltéve, ha egy megfelelő, hiteles oktatót sodor elénk a sors. Ennek az országhatárokat nem ismerő tudománynak vannak itthon is magas szintű művelői és oktatói, s az ő tevékenységük elismerésére indult egy csodálatos kezdeményezés a JÓGARÁDZSA Kiválósági Díj Jógaoktatóknak.

A Díj Alapítója

A Díj alapítója a keleti kultúra és a hazai jógaoktatás egyik jeles képviselője, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (www.bhf.hu). Az intézmény Európában egyedülálló módon, 3 éves képzésben, eurokonform kétnyelvű, államilag akkreditált BA diplomát ad a jóga területén. A jógamester szak hallgatói a jóga és a védikus kultúra minden fontosabb területével megismerkednek. A több mint 2500 órás oktatás során mélyreható elméleti és gyakorlati képzést kapnak a védikus irodalom és a jógaszentírások tanításai; a szanszkrit nyelv; az ászana és pránájáma gyakorlatok; egészségtani ismeretek, jóga-pszichológia; a meditáció módszerei; a világvallások filozófiája, és az olyan szakrális tudományok, mint például a szent tér filozófiája, a védikus matematika, valamint a tradicionális vallásos zene területén is.

jógarádzsa díj

A JÓGARÁDZSA Kiválósági Díj jelöltjei

A 1000 euróval járó Díjban azokat a jógaoktatókat kívánják részesíteni, akik nemcsak a közismert jógagyakorlatok oktatásában emelkednek ki, hanem a jógatermek falain kívül, a hétköznapi életükben is megvalósítják a jóga örökérvényű alapelveit, ezáltal hiteles példaként szolgálnak számunkra. A Díj nemcsak a védikus alapokon nyugvó tradicionális irányzatok, hanem az ászanákra, illetve légzőgyakorlatokra koncentráló modern stílusok képviselői által is elnyerhető.

A szavazás

Az évente átadásra kerülő JÓGARÁDZSA Kiválósági Díj odaítélésének aktív részese a magyar jógás közösség, hiszen nemcsak az ajánlás, hanem a végső döntés is a kezükben van. A díjazás folyamatában a szakmaiságot az alapító Alkalmazott és Elméleti Jógatudomány Tanszékének tanárai és oktatóiból álló bizottság képviseli, ami az ajánlások révén felkért oktatók közül szigorú szempontok szerint választják ki a jelölteket. Idén – elsőként – öt oktatót választottak ki és kértek fel a jelöltségre. A jelöltek által különféle irányzatok, így a női-, hatha-, sivananda jóga, vinyasa flow és rádzsa jóga képviselteti magát. A jógás közösség által 2016. május 4-ig leadott szavazatok döntik el, hogy ki lesz jogosult előző évi tevékenysége alapján a „JÓGARÁDZSA Kiválósági Díjas” cím viselésére és az 1000 euró összegű pénzdíj átvételére. Bárki, aki jógázik, lehetősége van szavazni a www.jogaradzsa.hu/szavazas oldalon, ahol egyben a jelöltek is megismerhetőek. A leadott szavazatokat a szervező értékes és hasznos jógás nyeremények kisorsolásával köszöni meg.

Eredményhirdetés és ünnepélyes díjkiosztó

Az eredményhirdetésre és a Díj átadására ünnepélyes keretek között kerül sor 2016. május 8-án 13:20 órakor a Tradicionális Jógaiskolák Fesztiválján (http://yogafest.hu/). A Díj alapítója szeretettel vár mindenkit, aki részese szeretne lenne e hagyományteremtő kezdeményezés ünnepi pillanatainak!

További információk a Díj honlapján, a www.jogaradzsa.hu oldalon található.