Ma van a Jóga Világnapja!

Admin Életmód, Hírek

Közösségünk idén is kapcsolódik a Nemzetközi Jóganap (06.21.) hazai programsorozatához – ingyenes jógaórákkal, jógafilozófiai előadásokkal, vegetáriánus ételekkel és koncertekkel készülnek Budapesten, Debrecenben, Egerben és Nagykanizsán. A fővárosban a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola szervez egész estés programot a világnap alkalmából.

A Jóganap létrehozására Narendra Modi, India miniszterelnöke tett javaslatot 2014-ben. Hangsúlyozta, hogy a jóga India ősi hagyományának felbecsülhetetlen értéke, „megtestesíti a szellem és a test, a gondolkodás és cselekvés, az önmérséklet és kiteljesedés egységét, az ember és természet harmóniáját, az egészség és jóllét holisztikus megközelítését.”

A Krisna-hívők szerte a világon elkötelezett hívei a jóga gyakorlásának. A szanszkrit kifejezés jelentése: összekapcsolódni. A jógahagyományok célja, hogy az önmagát lélekként azonosító egyéni gyakorló, a folyamat végzése által összekapcsolódjon Istennel. A különféle jógairányzatok más-más módon érik ezt el, a test- és légzőgyakorlatok, vagy a meditáció által, mely lehet mantrameditáció, bhakti-jóga, vagy kírtan-jóga, azaz meditatív éneklés.

Az MKTHK célja, hogy India ősi, önmegvalósításra vonatkozó tudáskincsét megismertesse a nyugat emberével úgy, ahogy az a legfontosabb védikus szentírásokban, a Bhagavad-gítában és a Srímad Bhágavatamban szerepel. A Krisna-hívők üdvözlik, hogy a jóga, az ehhez kötődő látásmód és az erőszakmentes táplálkozás is egyre népszerűbb hazánkban.