Miért és hogyan alkalmazzuk az Ájurvédát Európában?

Admin Életmód, Hírek, Programajánló

Szakmámból adódóan gyakran beszélgetek emberekkel. Mindig felmerül a kérdés, miért erőltetem itt Európa közepén, hogy halljanak erről az ősi indiai gyógyászatról az emberek ma, amikor évente újabb és újabb felfedezések és divathullámok jelennek meg úgy az alternatív terápiák, mint a táplálkozás, vagy az önismeret terén.

Egyrészt, mert azt gondolom, hogy ez az ősi tudás nem az indiaiaknak szól, hanem az emberiség számára adatott. Mindegy, hogy Te indiai, afrikai vagy, dán, vagy holland, izlandi, vagy éppen magyar születésű vagy, az ájurvéda egy 5000 éve bevált, és ma is működő, felbecsülhetetlen értékű szemléletet ad az egészségünk megőrzéséhez, a gyógyuláshoz, a személyiség fejlesztéshez, az nem utolsó sorban az egészséges táplálkozáshoz.

Ájurvéda

Másrészt, tele vagyunk kérdésekkel. Költők, filozófusok, nagy gondolkodók évezredek óta keresik a választ az emberiség nagy kérdéseire, miközben a válaszok gyakran már ott ülnek a könyvespolcunkon csak el kéne olvasnunk. Persze, tudom, rohan a világ és rohanunk vele mi is. De ha nem állunk meg olykor egy pillanatra, hogy harmóniát teremtsünk az életünkben, nem szánunk időt arra, hogy megtanuljuk hogyan vegyük kezünkbe az életünket, akkor csak idő kérdése, hogy megjelenjenek a betegségek.

Amikor előadást tartok, az ország bármely pontján, egy kérdés mindig fel merül: miért nem tanítják ezt már az általános iskolában? Miért nem tudhatunk róla már gyermekkortól? (Talán az a nap is eljön.) Mert az emberek nemtől, kortól függetlenül így reagálnak rá, mikor elkezdik megérteni az alap testtípusok működését.

A váták (a levegős alkat) nagyokat nevetnek, mikor azt részletezem, hogy gyermekként be nem állt a szájuk, hogy cingár kis mókus létükre mennyire nem tudtak megülni a fenekükön és hogy mennyi bátorításra szorultak a gyakran fellépő félelmeik miatt, rossz álmaik következtében. Felnőttként pedig mennyire motiválja őket az utazás, a művészetek, no meg, hogy ha nem költözhetnek el egy másik lakásba, akkor legalább a bútorokat áttolják pár évente, hiszen a változás a lételemük.

A pitták (a tüzes alkat) hűvös figyelme akkor törik meg és kacagnak fel, mikor arról beszélek, mennyire kritikusak tudnak lenni, mennyire nem szeretik a késést, és hogy mindannyiukban ugyan az a düh jelenik meg ettől: “ne játszanak az időmmel!” Még élvezetesebb számukra, amikor azt feszegetjük, hogy a mások felé támasztott elvárásaiknál csak az önmagukkal szembeni elvárásaik nagyobbak, így örök dilemmájuk, hogy “ha én meg tudom csinálni, más miért nem?”. Nekik ráadásul remek a memóriájuk, gyakran pontosan elmékeznek évekkel korábbi beszélgetésekre, szituációkra, míg mások csak legyintenek, hiszen ki emlékszik már arra….

A kaphák (a földes alkat) a nagyszívű mackók, akik csak mosolyognak, mikor elmondom, hogy gyakran nem szeretnek külföldre menni nyaralni, hiszen a saját közegükben érzik jól magukat. A saját országukban akarnak nyaralni, a saját anyanyelvükön akarnak beszélni, csak egy kikötésük van: legyen ott víz! Az, hogy ez a Bodrog partja, vagy a Tisza folyása, vagy a Velencei tó, szinte mindegy, de nem szükséges tengerpart. Mert ők ilyenek. Gyakran titulálhatóak lassúnak, de nyugodt, megelégedett, családcentrikus, kicsit talán még szentimentális emberek.

Ájurvéda

Mert ilyenek vagyunk mi emberek! Különbözőek! Nem vehetnek minket egy kalap alá, mert valamelyikünkre szűk lesz, másikunknak pedig a fejébe csúszik az a kalap. Nem lehet hát ugyanaz a megoldás tökéletes az életünkre sem. Vannak akiknek fontos a karrier, az előre jutás, mert nekik az életük a megmérettetés. Ők a szakmájukon keresztül tudják megvalósítani képességeiket, míg vezetővé nem válnak. Mások pedig nem hogy főnökök nem szeretnének lenni, de még a saját életük döntései is komoly aggodalmat okoznak számukra.

De, hogy jön ez a gyógyászathoz? Nagyon egyszerűen! Egy levegős alkatnak levegős betegségekre lesz hajlama (puffadás, emésztési nehézségek, szorongás), míg egy tüzes alkatnak, tüzes problémái lesznek (gyulladás, láz, dühkitörések), a földesnek meg földes (túlsúly, ödémásodás, depresszió). Ez rendkívül fontos, hiszen a kezelésüket is érdemes az alkatuk szerint megválasztani! Egy folyton szárazságos tünetekkel küzdő vátának nem ajánlhatunk szárító hatású gyógynövényeket! Egy tüzes pittának nem adhatunk fűtő fűszereket! A pangásos betegségekkel küzdő kaphának nem javasolhatunk nyákosító teát!

Az alkatok szerinti szemlélet segít minket a választásainkban, mindegy, hogy az egészséges táplálkozásunkról, a sportról, vagy a hobbinkról, a munkánkról, vagy a tanulmányainkról van szó, megmutatja mi a helyes irány a számunkra.

Ha megismerjük az ájurvédikus tudás alapjait, akár csak laikus, hétköznapi felhasználói szinten, garantált, hogy nem kérdezzük meg többet magunktól, miért vagyok én ilyen? Tudni fogjuk rá a választ! Sőt arra is miért ilyen a férjem, a feleségem, az anyósom, a gyerekem, a főnököm, vagy a kollégám. Amikor megértjük magunkat, a velünk született természetünket, és azt, hogy hogyan tudjuk ezt fejleszteni, miközben megértjük mások működését, mozgatórugóit is, akkor szebb lesz a világ!

Ha kedved kaptál az ájurvéda megismeréséhez, most egy különleges lehetőséget kínálunk! 
Ájurvédikus életmódtáborainkban egy fantasztikus tengerparti nyaralás közben sajátíthatod el az alapokat, miközben már gyakorolhatod a megfelelő életmódot. Szakácsaink gondoskodnak a megfelelő étkezésről, jógaterapeutánk a mindennapi mozgásról, ráadásként ájurvédikus masszázzsal kényeztetünk. 
Az előadások között élvezhetjük a tenger, napfény csodálatos hatásait, és a sziget adta kirándulási lehetőségeket.
Tudj meg többet, és biztosítsd a helyed még ma!
Ájurvédikus életmódtábor kezdőknek
Időpont: 2016.08.28.-09.04
Helyszín: Horvátország, Brac sziget, Sutivan
Ájurvédikus életmódtábor kezdőknek és haladóknak
Időpont: 2016.09.18.-09.25.
Helyszín: Horvátország, Brac sziget, Sutivan
Károlyi Bánki Viktória
ájurvéda terapeuta