Bengálban népszerűek a keserű ételek. Ezek fokozzák az étvágyat, és kellemesen kiemelik a többi étel ízét, ugyanakkor a keserű íz hűsítően hat a nyári forróságban.. A neem baigan leírását megtalálhatjuk már a Caitanya Caritamritában, egy 15. századi, bengáli írásban is. Eredetileg a neem fa keserű levelével ízesítik, melyet jó eredménnyel helyettesíthetünk pirított és porrá tört lepkeszegmaggal. A neem fertőtlenítő hatású, míg a lepkeszegmag a tüdő barátja lehet allergiaszezonban.
Hozzávalók:
1 közepes padlizsán
1/2 evőkanál só
1 kávéskanál kurkuma
1 dl mustárolaj vagy növényi olaj
1 kávéskanál szárazon pirított majd porrá tört lepkeszegmag
pár csepp citromlé
A padlizsánt vékony karikákra vágjuk, egy tálba tesszük, és megszórjuk 1 kávéskanál sóval és a kurkumával, összekeverjük, és 15 percre félretesszük. Ismét megkeverjük, és papírszalvétákon leszárítjuk. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Belehelyezzük a padlizsánkarikákat, és kevergetve barnára és enyhén ropogósra sütjük őket. Egy perccel a sütés befejezése előtt sóval és lepkeszegmaggal ízesítjük. Jól elkeverjük, lecsöpögtetjük, és egy kis citromlét rácsöpögtetve kis adagokban, előételként azon forrón tálaljuk.