Vallásközi ételosztás az Élelmezés Világnapján – 2016.10.16.

Admin Képtár, Médiatár

Az Egyesült Nemzetek Szervezete október 16-át az Élelmezés Világnapjává nyilvánította, amit az egész világon ünnepelnek. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) hangsúlyozza: “A klíma változik. Az élelmiszeriparnak és a mezőgazdaságnak is muszáj változnia.” Mindenkit sürgetnek, hogy “Igazítsuk a mezőgazdaságot a klímavátlozáshoz, hogy megszülethessen egy Éhezésmentes Generáció (Zero Hunger Generation).

A FAO regionális vezetője, Vladimir Rakhmanin szerint “Annak ellenére, hogy elegendő élelmiszer áll rendelkezésre az egész emberiség számára, még mindig milliók éheznek.” Állítása szerint a probléma nem az előállított élelmiszer mennyiségében rejlik, hanem az egyenlőtlen elosztásban.

Rakhmanin annak a fontosságára is rámutatott, hogy a mezőgazdaságot a klímaváltozás hatásaihoz kellene igazítani oly módon, hogy a fenntartható, helyi mezőgazdaságra váltunk.

Krisna-völgy, a magyarországi Krisna-hívők ökofaluja Európában a fenntarthatóság egyik legismertebb élharcosa. Az FAO egyenlő élelmiszer-elosztásra vonatkozó felhívására válaszolva a Krisna-hívők október 16-án, vasárnap nagyszabású ingyenes ételosztást rendeztek a budapesti Blaha Lujza téren.

Az önkéntesek 1600 adag melegételt és több tonna szárazárut osztottak ki, köztük száraztésztát, lisztet, olajat, rizst és más összetevőket, amikből a családok további hetekig tudnak majd főzni magukra.

www.karitativ.hu