Az étel, amely meghosszabbítja az életet

Admin Életmód, Ételosztás, Hírek, Kiemelt

A szervezet alapítója, Ő Isteni Kegyelme A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupāda különlegesen jó szakács volt, és nagyon szívélyes, melegszívű házigazda. Korai követői New York Lower East Side-ján úgy beszéltek Śrīla Prabhupāda főztjéről, hogy ez volt az egyik első dolog, ami megragadta őket spirituális keresésük során. Az utcafronti templomban, ahol Śrīla Prabhupāda ifjú tanítványait oktatta, nem csupán a Bhagavad-gītā tanításairól esett szó, hanem az ínycsiklandozó vegetáriánus ételek elkészítésének tudományáról is.

Śrīla Prabhupāda kiváló főzőtudományával ízletes fogásokat készített Kṛṣṇa és a templomba látogató fiatalok örömére. Elfogyasztoták a megszentelt ételt (amit szanszkitul prasādának neveznek, azaz Kṛṣṇa kegyének), és még inkább vonzotta őket a bhakti-yoga, azaz a Kṛṣṇa iránti odaadás tudománya. Mindenki élvezte ezeket a főzőleckéket, különösen a végén, amikor a kóstolásra került sor. A főzés legalább annyira fontos volt sokak számára, mint a meditatív éneklés vagy az általa oktatott mély filozófia.

Prabhupada-cooking

Ahogy a Krisna-tudat Nemzetközi Közössége nőtt, Śrīla Prabhupāda arra ösztönözte tanítványait, hogy folytassák a prasāda főzést és osszanak ételt a rászorulóknak. Napjainkban az általa alapított mozgalom sok száz közösséget és projektet számlál a világon, melyek együttesen sok millió tányér megszentelt vegetáriánus ételt osztanak szét évente.

A Krisna-hívők által készített ételeket megízlelhetjük a templomokban, a Govinda éttermekben, valamint azokon a helyeken, ahol a mozgalom ingyen ételt oszt szerte a világon.

Ha elmész egy Hare Kṛṣṇa templomba egy nyilvános vasárnapi programra, vagy fesztiválra, különleges élményben lesz részed. A barátaiddal együtt fogyasztani az ízletes vegetáriánus ételt olyan hagyomány, amelynek gyökerei Indiába nyúlnak vissza sok ezer évvel ezelőttre.

Több mint 100 Hare Kṛṣṇa étterem van szerte a világon. Többek között Londonban az Oxford Street sarkán, vagy az Ardenek lábánál Belgiumban, New Yorkban, Buenos Aires belvárosában, és persze Budapesten. Minden étteremnek megvan a maga hangulata, az étlap pedig összhangban áll a helyi kultúrával. Közös azonban, hogy ízletes vegetáriánus ételt szolgálnak fel, amely nagy szeretettel készült.

A Govinda Catering zenei fesztiválokon biztosítja, hogy a részvevők egészséges vegetáriánus ételt is fogyaszthassanak.

Fotó: TAS

Fotó: TAS

Miért ilyen finom?
Mitől ennyire ízletesek az ételeink? „A legfontosabb hozzávaló, hogy az ételeket nagy gonddal Kṛṣṇának (Istennek) készítjük felajánlásképpen – mondja az ausztrál séf, író és televíziós szakács Kurma Dāsa – Meditációnk része az is, hogy gondosan választjuk ki a legjobb minőségű hozzávalókat, és készítjük el a lehető legízletesebb ételt, hiszen tudjuk, hogy ez nem csupán ennivaló, hanem a lelki gyakorlatunk része is.”

Ettől a meditációtól a főzés nem munka többé, hanem örömteli és felemelő élmény. A étlapokat úgy tervezzük, hogy szem előtt tartjuk a hat ízt (keserű, savanyú, sós, csípős, fanyar és édes), az ősi védikus gyógymód, az ájurvéda alapján. A szakács megtanulja, hogyan kombinálja ezeket az ízeket a megannyi hozzávaló, zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, fűszerek és zöldfűszerek használatával, hogy különleges ételt alkosson, melynek csodálatos a látványa, illata és íze.

Miért vegetáriánus?
Az ősi indiai szentírások elmagyarázzák, hogy az egészséges vegetáriánus étrend sattvikus – azaz a jóság kötőerejében van –, meghosszabbítja az életet, erőssé, egészségessé, boldoggá és elégedetté tesz.

Az ősi szent szövegekben leszögezik, hogy emberi fogyasztásra csakis a gyümölcsök, zöldségek, magvak, gabonafélék és tejtermékek alkalmasak, ezért a Krisna-hívők tartózkodnak a hús, a hal, és a tojás fogyasztásától.

Orvosi szempontból számos beszámoló alátámasztja, hogy szoros kapcsolat áll fenn a húsközpontú étrend és a rák, szívbetegségek és más súlyos betegségek között. Spirituális szemszögből azért nem ajánlott a húsfogyasztás, mert ártatlan állatok megölésével jár, ami pedig rossz karmát hoz (ez a bűnös tettek visszahatása).

Prasadam

Az éhezők segítése
1974-ben, amikor Śrīla Prabhupāda látta, hogy Indiában a falusi gyerekek a kutyákkal harcolnak az ételmaradékokért, így szólt tanítványaihoz: „A templomaink környezetében senkit ne hagyjatok éhezni!” Ezt az utasítást teljesítették követői, amikor önkéntesekkel ingyen prasāda osztására globális hálózatot alakítottak ki az egész világon. Azóta a Hare Krisna Ételt az Életért mozgalom a világ legnagyobb vegetáriánus élelmezési programjává vált.  Étellel látja el a hajléktalanokat és rászorulókat a nagyvárosokban, valamint természeti katasztrófák után áldozatok sokaságát.

Ehhez hasonlóan az ISKCON Food Relief Foundation, egészséges, meleg ebédet ad a gyermekeknek Indiában több, mint 6 ezer iskolában. 2004 óta India nyolc államában állított fel korszerű konyhákat, és 1,2 millió tányér ételt oszt hátrányos helyzetű iskolásoknak.

Paraśurāma Dāsa szerint: „Ez az étel nem csupán a létfenntartást szolgálja. Kapcsolatot teremt az emberek között, és lelki szeretetet ad azoknak, akiknek szüksége van rá.”

Tudta? A Floridai Egyetemen az ISKCON 38 éve ad ebédet a diákoknak… hasonló mintaprogramot vezetett be nem régiben az Ételt az Életért Egri Irodája, akik az egri főiskolások életét és tanulását szeretnék megkönnyíteni ingyenes és egészséges meleg ebéd osztásával.

Ételosztás Magyarországon
A Krisna-hívők humanitárius tevékenységeiért felelős Ételt az Életért Szegényélelmezési Program 1989 óta Magyarország különböző részein is igyekszik a rászoruló lakosság segítségére lenni. Elsősorban étel- és élelmiszerosztással, de időnként játék- vagy ruhaadományokkal, kulturális rendezvények szervezésével áll a társadalom szolgálatában.

A szegénység felszámolásáért küzdő karitatív szervezet évente félmilliónál is több adag ételt és 100 tonna élelmiszert oszt szét a nehéz sorsú családok között. Budapest mellett Egerben biztosít még mindennapos étkeztetést, de vidéken is rendszeresen szervez akciókat, például Debrecenben, Marcaliban, Pécsett, Szegeden és Győrben. Az étkeztetés alacsonyküszöbű szolgáltatás, tehát gyakorlatilag bárki igénybe veheti minden különösebb feltétel nélkül.

Ételt az Életért Karácsony - Blaha Lujza tér

Az Ételt az Életért Alapítvány az étkeztetéssel állami közfeladatot vállal át, hiszen olyan emberek napi étkezéséről gondoskodik, akik saját erőből nem képesek önmaguk ellátására. Ide tartoznak a hajléktalan emberek mellett az idősek igen széles rétege, de manapság sajnos egyre több olyan, sokszor csonka család, ahol tartós munkanélküliség, betegség vagy eladósodás nehezíti az önfenntartást. Ezenek a családoknak, háztartásoknak a napi betevő biztosítása több szempontból is nagy ajándék, hiszen ezáltal lehetőségük adódik helyzetük jobbítására – megtakarításra tehetnek szert, így törleszthetik adósságaikat -, de legalább is állapotuk további romlása, végső soron csak a nagy nehézségek árán orvosolható lakásvesztés válik elkerülhetővé.

Támogatóink, önkénteseink jóvoltából az ételosztás évtizedek óta biztos lábakon áll és fejlődik. Az adó 1%-os felajánlások, a tárgyi és szolgáltatásbeli adományok, a baráti támogatások lehetővé teszik, hogy a meleg étel mellé rendszeresen adhassunk gyümölcsöt, joghurtot, édességeket és egyéb „luxusszámba” menő kiegészítőket, valamint évi 4 alkalommal megrendezhessük nagyszabású ünnepi ételosztásainkat.

Köszönjük a lakosság egész éves hozzájárulását, bizalmát és önkénteseink szorgos munkáját!

www.karitativ.hu

HARE KRISNA ÉTELT AZ ÉTELÉRT

(FFL) a világ legnagyobb vegetáriánus segély programjává vált. A világon sokan méltányolják, gazdagok, szegények egyaránt. A következőkben néhány jelentős és befolyásos ember véleményét olvashatják:

„Az új demokrácia fontos építőköve az egymás iránti szeretet és a jó szándék. Ez a Masakhane szelleme – az, hogy az embereket egymáshoz közelítjük. Ilyen a mai fesztivál szelleme is, amit az Ételt az Életért szervezett.” Nelson Mandela

„Az Ételt az Életért egy nemzetközi, non-profit jótékonysági szervezet, mely növényi alapú ételeket oszt szét a világ 60 országában alultáplált embereknek; a katasztrófa sújtotta területeken élőknek; bárhol, ahol szükség van rá, ők adnak… Paul McCartney

FFL

Nem kell oktatás arról, hogyan együnk. Túl sok húst eszünk, és az emberek állandóan megbetegednek. Meg kell mutatnunk nekik, hogy milyen ételre van szükségük. Az ajtók nyitva állnak az Ételt az Életért számára. Együtt fogunk működni, hogy jobb étel kerüljön az iskolákba a gyermekeink elé.” Jose Mujica, Uruguay volt elnöke

„… akár hét mérföldet is gyalogolnék át a városon minden vasárnap este egy tányér finom ételért a Hare Kṛṣṇa templomban.” Steve Jobs, az Apple Inc. alapítója.