Vallásközi reggeli az amerikai nagykövetségen

Admin Hírek, Kiemelt, Vallásközi - Egyházközi találkozók

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete, Coleen Bell asszony vallásközi reggelire hívta meg a jelentősebb magyarországi egyházak képviselőit. Az MKHTK-tól Őszentsége Srila Sivarama Swami, egyházunk vezető lelkésze kapott meghívást, ám külföldi tartózkodása miatt Madhupati Das, egyházunk nemzetközi kapcsolattartója képviselte őt.

A reggelire 2016. február 4-én került sor az amerikai nagykövet rezidenciáján, a Zugligeti úton. Noha az ennivaló másodlagos volt, a színes társaságra tekintettel nagy gonddal válogatták össze, hogy az eltérő vallási szabályok mellett is mindenki találjon magának megfelelő ételt.

12654548_10153928340478979_4839829544681946272_n

A társaság egyházunk képviselőjén kívül a következő személyekből állt:

Erdő Péter, Magyar Katolikus Egyház, bíboros, prímás,
Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke,
Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke,
Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke,
Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke,
Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija,
Verő Tamás, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége rabbija,
Németh Sándor, a HIT Gyülekezete vezető lelkésze,
Láma Csöpel, a Magyarországi Karma Kagyüpa Közösség vezetője,
Iványi Gábor, az Evangéliumi Testvérközösség vezető lelkésze,

A reggeli előtt a agykövet asszony felkérésére Erdő Péter bíboros mondott asztali imát. Ezt követően mindenki bemutatkozott, és elmondta, milyen vallásközi kapcsolatokat ápol egyháza.

A nagykövet asszony buzgó katolikus ír gyökerű családból származik, és Chicagóban nőtt fel.

A felszólalók sorában Madhupati Das először átadta Őszentsége Sivarama Swami üdvözletét, majd elmondta, hogy ha valaki csak keveset tud a Krisna-hívőkről, akkor is annyit biztosan hallott, hogy a krisnások – ételt osztanak. Így 2015. októberében már másodszor került sor vallásközi ételosztásra, amelyen számos felekezet képviseltette magát. Egyéb vallásközi aktivitásaink között részt veszünk pl. a Bevett Keleti Egyházak Tanácsában.

Karitatív tevékenységünket, így főleg az ételosztást, más felszólalók is méltatták, ami egyedülálló volt, hiszen általában mindenki csak a saját egyházáról beszélt.

Felemelő volt más egyházi vezetőkkel egy asztalhoz ülni egy olyan korban, ami szomjazza az egyházak közötti békét és egyetértést.

12688105_10153928340463979_5435804941693789032_n