Valóban léteznek angyalok?

Admin Filozófia, Hírek

Tényleg léteznek angyalok, vagy csak a beléjük vetett hit az, ami élővé, olykor láthatóvá teszi őket? Egyesek szerint az angyalok itt vannak körülöttünk, aki pedig nem hisz bennük, azoknak a tudatában is, mélyen gyökerezően jelen van a róluk alkotott kép. Van elképzelésünk az angyalokról, konkrét ábrázolásokat is láthatunk róluk, ám kevesen vannak, akik személyesen és tudatosan is megtapasztalták volna létezésüket. Persze az is lehet, hogy csak nem figyeltek fel rájuk. De mit mondanak az angyalokról a különböző vallások?

“Egy 26 éves várandós hölgy magzatáról készített képen a leendő anya egyértelműen egy angyalt látott és mi tagadás, nem kell túl nagy képzelőerő ahhoz, hogy észrevegyük valóban felfedezhető egy, az angyalábrázolásokhoz hasonló forma a magzatot ábrázoló képen. Ezúttal ennek a hírnek a kapcsán kérdeztük meg a különböző vallások jeles tanítóit.

Angyal, anyaméh

A konkrét kérdésünk így hangzott:

Léteznek angyalok, vagy hozzájuk hasonló lények az ön vallásában? Ön szerint a cikkben szereplő angyalalak tényleg egy angyalt ábrázol?” – kérdezi Rába Géza rovatszerkesztő a 24.hu Isten tudja rovatában.

A védikus szentírások szerint világunkat 5 durvafizikai és 3 finomfizikai elem építi fel, ez utóbbi 3 elemet közvetlenül nem tudjuk mérni az anyagban, csak valamivel kapcsolatba kerülve. Teremtett világunk egy része pusztán fizikai látásmóddal szemlélve nem tárul fel érzékeink előtt. A szentírások számos finomfizikai élőlényről, fajról is beszámolnak (pl. a gandharvákról, akik a mennyek táncosnői, részben az angyalokhoz, részben a múzsákhoz hasonlatosak), de említést tesznek a Krisna által felhatalmazott félistenekről is, akik fizikai jelenlétét csak a lelki látásmódú személyek képesek észlelni a hétköznapokban, de akik hatalmuknál fogva képesek irányítani a földi eseményeket.

Ám véleményem szerint ezen a képen egy kisbaba testrészei láthatóak, a méhben, az UH felvételen ez nyilván nem jól kivehető, zavaros kontúrokat ad. Az, hogy a baba mellett egyesek angyalt vélnek látni, szerintem jól mutatja azt a természetes igényt, hogy mi emberek mindig a metafizikai tartalmakat, igazságokat keressük mindenben, mivel természetes vonzalmunk van ahhoz, hogy visszaállítsuk örök, eredeti kapcsolatunkat Istennel és megéljük a Vele való védelmező, anyagi határokon átívelő kapcsolatot.
Krisna egyik formája a Felsőlélek vagy Paramátmá forma, aki mindenki szívében jelen van. A Felsőlelken keresztül valójában az Úr Krisna az, aki folyamatosan jelen van az életünkben, érzékeli, ami történik velünk, s szükség esetén megvédelmez bennünket. Lehetséges, hogy valamilyen speciális formában, vagy látszólag külső segítségen keresztül kapunk védelmet, de ennek a forrása mindenképpen Ő maga.

Hasonló védelmező a lelki tanítómester is, aki emberi személy, de annak köszönhetően hogy ő maga is követi az előtte járó tanítómesterek nyomdokait, Krisna felhatalmazza őt, hogy segítse tanítványait. Ettől lesz ő guru („súlyos”), vagyis ettől válik súlyossá minden szava. A lelki tanítómester az ember lelki menedéke, ha hajlandóak vagyunk odafigyelni tanácsaira, akkor segítségével átkelhetünk az élet óceánján és visszatérhetünk Istenhez. Tehát a guru is egyféle „őrangyal” szerepet vállal.

Fekete-Fodor Kata
vaisnava (Krisna-hívő) teológus

Más vallási képviselők válaszait itt olvashatja el >>