Śivarāma Swami ünnepi üzenete Dīpāvalī napjára

Admin Hírek, Kiemelt

2017-ben október 19-én, csütörtökön ünnepeljük a hindu újévet.

Hare Kṛṣṇa és Jāya Sītā Rāma!

Az idei Dīvali fesztivál alkalmával, amikor is az Úr Rāmacandra a gonosz Rāvana felett aratott győzelmét, és a fővárosba, Ayodhyāba való visszatérését ünnepeljük, e történelmi elbeszélésből érdemes levonnunk az isteni kötelességeket, azaz dharmát illető tanulságokat.

Miután győzelmet aratott Rāvana és hordái fölött, s kiszabadította feleségét, Sītāt a rabságból, az Úr Rāma nem volt hajlandó rögtön visszafogadni őt. Úgy érvelt, hogy még ha hűséges is marad, ha egy asszony egy éven át egy idegen férfi házában élt, a gyanú ráveti árnyékát. Hogy az összes jelenlévő előtt bizonyítsa tisztaságát, Sītā tűzpróbának vetette alá magát, amiből persze sebzetlenül lépett elő, miáltal bebizonyította, hogy rabsága alatt feddhetetlenül viselkedett. Így az Úr boldogan visszafogadta.

A világi erkölcs alapján felvethető, hogy az Úr Rāma túlzottan szigorúan viselkedett. Végtére is, a feleségét elrabolták és Rāvana egy ujjal sem ért hozzá. Mégis, követve azt az elvet, hogy az uralkodó feleségének minden gyanú felett kell állnia, az Úr Rāma az isteni törvények, a dharma szerint cselekedett és eképpen mutatta meg felesége dicsőségét. Hasonlóképpen a Dīvali ünnepe is arra tanít bennünket, hogy bármilyen fájdalmas is legyen a kötelességek végzése és a vallásos elvek követése, mindannyiunknak be kell azokat tartani. Még egy király sem áll a törvények fölött.

Boldog Dīvalit kívánok mindenkinek!

Szolgátok:

Śivarāma Swami