Az első kīrtana az Antarktiszon

Admin Hírek, Kiemelt

Két kalandvágyó bhakta az utolsó bástyát is bevette és eljuttatta a kīrtanāt, az Úr szent neveinek éneklését, illetve Śrīla Prabhupāda könyveit az Antarktiszra – a világ legdélibb és leghidegebb kontinensére.

Bár a földrész nagy része lakatlan és 98%-át jég borítja, a turista-szezon és a számos nemzetközi kutatóállomás lehetőséget biztosít a prédikálásra. Egy biztos – ez egy nem mindennapi felajánlás volt Śrīla Prabhupādának az ISKCON fennállásának 50. évfordulója alkalmából.

A két résztvevő Keśinātha dāsa , egy Prabhupāda tanítvány és az alachuai „Save the cows” program társ-igaztagója, valamint Trivikrama dāsa , a „108” nevű vaiṣṇava zenekar basszusgitárosa volt.
„A tavaly a bostoni Commonwealth kikötőben megrendezett „Prabhupāda érkezése” fesztiválon több bhakta is nagyon inspirálóan dicsőítette mindazt, amit Śrīla Prabhupāda véghez vitt, mondván, hogy mind a hat kontinensre elutazott.” – kezdi Keśinātha dāsa . – „Ez elültette a bogarat a fülembe – és mi a helyzet a hetedik kontinenssel, Antarktisszal?”
Ha jól tudom – magyarázza Keśinātha dāsamég egyetlen bhakta sem jutott el az Antarktiszra misszionáriusi minőségben. Még azelőtt oda akartunk érni, hogy Indradyumna Swami megtudja, hogy még senki nem prédikált az Antarktiszon.” – teszi hozzá viccesen.
Keśinātha és Trivikrama november 13-án indult el Utsuhaiaból, az argentínai Tierra del Fuego fővárosából, mely a világ legdélebbi városa.

Ott felszálltak az eredetileg az Amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal számára épült 88 személyes MV Utshaia személyhajóra. Az Antarktiszi-félszigetig tartó út két napot vett igénybe, melynek során átkeltek a Drake-szoroson is.
„Azt a tanácsot kaptuk, hogy viseljünk tengeribetegség elleni tapaszt, mert a hullámok általában nagyon vadak errefelé.” – meséli Keshinatha. – „Ráadásul a hajónk kisméretű volt, így még inkább megéreztük volna.”

A bhakták fél napos böjttel és a 10 cm-es mūrtinak ajánlott āratival emlékeztek meg Śrīla Prabhupāda eltávozási napjáról november 14-én. Az utazásra, a zord időjárásra és az út során felmerülő nehézségekre mind úgy tekintettek, mint lehetőségek arra, hogy Śrīla Prabhupāda bátorságán és elszántságán meditáljanak, melyet az USA-ba tartó Jaladuta fedélzetén tanúsított.

Keśinātha és Trivikrama november 15-én érkezett meg az Antarktiszra. A félsziget télen négy hónapig sötétségbe borul, hetente fordul elő hurrikán erejű szélfúvás és a hőmérséklet elképzelhetetlenül alacsony is lehet, akár -89.2 Celsius fok!

Szerencsére a november az ottani nyárnak felel meg. Továbbá, mivel úti céljuk az Antarktiszi-félsziget volt – a kontinens legészakibb pontja, ahol az időjárás kevésbé extrém, mint a kontinens délebbi részein – a bhaktáknak „csupán” a fagypont körüli hőmérsékletet kellett tolerálniuk. A nehézségek ellenére eljuttatták Kṛṣṇa üzenetét és Śrīla Prabhuapada szavait a Déli-Sarkra.
Kapcsolatban álltunk egy személlyel, aki az Antarktiszon található három, egész évben működő amerikai kutató állomáson dolgozik és beleegyezett, hogy elhelyezi Prabhupāda Bhagavad-gītājának zseb méretű kiadását a könyvtáraikban.” – meséli Keśinātha. – „A három állomás a Déli-Sarkon található Amundsen-Scott, a McMurdo, a kontinens legnagyobb kutatóállomása és a Palmer volt, amely a félsziget partjától kicsit odébb található Anvers-szigeten épült.”

Keśinātha és Trivikrama a hajón laktak az Antarktisz partjainál november 15 és 21 között, de naponta kimentek a szárazföldre egy hatalmas tutajjal. Személyesen helyeztek ki Bhagavad-gítákat a következő könyvtárakban: Britain’s Port Lockroy bázis, Argentina’s Brown állomás, és az ukrán Vernadsky Kutató bázis.
„Még egy ukrán nyelvű Bhagavad-gītāt is hoztunk magunkkal az ukrán állomás számára.” – mondta Keśinātha.
A bhakták számos kīrtant is terveztek mṛdaṅgával és karatālával az Antarktiszi-Félszigeten, remélve, hogy egy-egy nyitott személy majd csatlakozik hozzájuk – és persze néhány pingvin is!
A kīrtanok közül legalább egy magában foglalt egy teljes āratīt Śrīla Prabhupāda mūrtijának, akinek vyāsasanját a jégen egy kihajtható asztalra helyezték. Mivel gleccserek vették őt körül, Śrīla Prabhupādát egy sáfrány színű párkába öltöztették, melyet kifejezetten erre az alkalomra készített Keśinātha prabhu felesége, Devakī dāsī, aki egyben a „Save the cows” program társ-igazgatója is.
Keśinātha és Trivikrama kihelyeztek egyHare Krshna” transzparenst és kitűztek egy „Kṛṣṇa Dél” zászlót is, hogy az utolsó bástyát Śrīla Prabhupādának ajánlják.

Keśinātha szerint a kontinens elszigeteltségének ellenére, további kilátások is vannak a prédikálásra úttörő expedíciójuk folytatásaként.
„Nyaranta körülbelül 4000 kutató állomásozik a különböző központokban.” –mondta. – „A legnagyobb, McMurdo valóságos várossá alakul, rendezvényekkel és koncertekkel. Szóval, ha Indradyumna Swami, vagy Radhanatha Swami inspirációt merít utunkból, tovább vihetik a projektet.” – tette hozzá Keshinatha.
Keśinātha végső soron abban reménykedik, hogy Śrīla Prabhupāda elégedett lesz. „Mindig is nagy érdeklődést mutatott a bhakták különböző mérföldkő eredményei iránt, így én ezt ajánlom fel neki.”

Forrás: Iskcon News >>
Fordította: Avadhuta R. d.