Az ételosztás többet jelent, mint egy tál étel – Adventi ételosztások országszerte

Admin Ételosztás, Hírek, Kiemelt

A Krisna-hívők több ezer adag ételt és élelmiszercsomagot osztanak szét az adventi időszak alatt az országban. Nem csupán az ételek jó minőségét, hanem az állandóságot is fontos szempontnak tartják, a szeretet ünnepén is több mint 20 éve számíthatnak az Ételt az Életértre éhezők.

Országos akciók, tápláló ételek
A Krisna-hívők humanitárius szervezete, az Ételt az Életért Alapítvány már 2 évtizede segíti a rászorulókat. A program abból a karitatív szellemiségből nőtte ki magát, amelyet Keleten úgy neveznek: az “élőlények iránti kegyesség”

Az Ételt az Életért Alapítvány 10 nagyvárosban és egyre több településen is oszt ételt, évente közel 650 ezer tányérnyit! Vannak rendszeres és alkalmi osztópontok is, ahova évente néhány alkalommal jutnak el az önkéntesek. A szervezet tagjai létfontosságúnak tartják a részvételt minden helyszínen, hiszen az általuk készített ételek amellett, hogy tetszetős, és tápláló, de tiszta, vegetáriánus és megszentelt ételek is, amelyek elégedettséget jelentenek nem csak a gyomornak, de a léleknek is.

fotó: Benkő Vivien Cher

Sokkal többről szól, mint maga az élelmiszer
Az Ételt az Életért ételosztásai többet jelentenek, mint egy tál étel. A szervezet tevékenysége konkrét anyagi segítséget, számlákra, gyógyszerre való megtakarítást, a szegénységi küszöb alatt élőknek azonban az életben maradást adhatja. A legfontosabb mégis talán az, hogy az emberek tudják, az egyházak és a karitatív szervezetek áldozatos munkája egy szociális védőháló, egy menedék számukra a legszörnyűbb krízishelyzetekben. Ez a biztonságérzet ma, 2017-ben még illékonyabb, és talán még a tányéron megszámlálható kalóriáknál is lényegesebb. Gyorsan változó és rohanó világunkban ugyanis azt tapasztalhatjuk, egy munkahely vagy akár egy családtag elvesztése, a teljes életkörülmények megváltozása pillanatok alatt megtörténhet, az állandóság, az, hogy valakire, valamire biztosan számíthatunk, egyre ritkább. Az, hogy legyünk bármilyen helyzetben is, minket szeretettel várnak Húsvétkor, Karácsonykor vagy akár a hétköznapokon, egy szerető, emberséges közegben, az ember legfontosabb táplálékát, a szociális kapcsolatokat és a szeretetet adja. 

Bárhol a világban is kérdezzük meg az ételosztásokon sorban állókat, egy dolog minden esetben közös: a rászorulók kiszolgáltatottságról és reményvesztettségről beszélnek. Gyakran nem kell rászorulónak sem lennünk ahhoz, hogy bajban érezzük magunkat – ahogy nemrégiben egy önkéntesnek jelentkező megfogalmazta: “Arra az elhatározásra jutottam, hogy szeretnék Karácsonykor segíteni Önöknek kinn, a Blaha Lujza téren, ugyanis nincs senkim, és nem szeretném egyedül tölteni a karácsonyt, ez így sokkal hasznosabb lenne.”

Amikor segítünk vagy segítséget kapunk, egyben ismeretlenül is összekapcsolódunk embertársainkkal. Egymásról semmit sem tudva egy asztal köré gyűlünk, és elbeszélgetünk a szeretet nyelvén.

fotó: Benkő Vivien Cher

Több tíz tonna tartós élelmiszer, és több ezer adag étel
Az Ételt az Életért Alapítvány hagyományosan mindig az adventi ünnepi időszakban bonyolítja le legnagyobb akciósorozatát az év során. Azért is nagy rá az igény, mert a hideg téli időszakban a fűtési költségek, ezzel párhuzamosan a gyerekek iskolai szünet alatti étkeztetése, valamint az egészségügyi kiadások egyszerre túlságosan nagy terhet rónak számos családra. Némi ajándék megvásárlása után az egyik legszükségesebb összetevőre, az ételre már alig-alig marad forrás, a kamra, a hűtő kiürül, mire megjönnek az ünnepek.

Az idei kiemelt karácsonyi akcióban a szervezet önkéntesei az ünnepek előtt Marcaliban, Somogyvámoson, Debrecenben látnak vendégül családokat. A területi családsegítő szolgálatokkal történő együttműködésnek köszönhetően a leginkább veszélyeztetett emberekhez jut el a támogatás. Egerben a megszokott karácsonyi akció mellett a Családok Átmeneti Otthonában élőket is vendégül látják majd. Itt az ételosztás különlegessége, hogy az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói is bekapcsolódnak az ételosztásban, akik a hétköznapokon maguk is igénybe veszik az Ételt az Életért ingyenes étkezési lehetőségét. A különféle helyszíneken a családok nemcsak meleg ebédet, hanem édességet, és egy gazdag tartós élelmiszercsomagot is hazavihetnek majd, ami az ünnepek közötti időszakra alapanyagul szolgálhat majd a főzéshez.

Más városokban, pl. Szegeden, Krisna-hívők helyi csoportjai, más szervezetekkel történő együttműködés keretében több száz adag vegetáriánus meleg ételt és édességet osztanak szét az adventi, illetve a karácsonyi időszakban.

A fővárosban
Budapesten az ünnepi akció Óbudán kezdődik, december 16-án, szombaton, 800 család kap ekkor egy igen gazdag, tartós élelmiszercsomagot és ünnepi ebédet. A családokat a kerületi családsegítő szolgálat értesíti ki a lehetőségről. Az eseményen részt vesz Bús Balázs polgármester úr is.
A programsorozat a Blaha Lujza téren folytatódik december 24-26. között, itt 11:00 órai kezdettel, naponta 1500 csomag és 1600 adag meleg ebéd talál majd gazdára, a programhoz pedig idén is hírességek csatlakoznak!
 
Az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány munkáját a 13600/33-as kódú Adhat adományvonalon át támogathatják, hívásonként 250 Ft-al segíthetnek!

www.karitativ.hu

fotó: Benkő Vivien Cher