Gītā-jayantī: Bhagavad-gītā megjelenésének napja

Admin Hírek, Kiemelt

Szerte a világon Kṛṣṇa-hívők milliói ünneplik ma a Gītā-jayantīt, a Bhagavadgītā, a hinduk szentírásának megjelenési napját. 5300 évvel ezelőtt a mai napon beszélte el fő erkölcsi tanításait és utasításait az Úr Kṛṣṇa. A kurukṣetrai csatamezőn a harc előtt elhangzott beszélgetés a mai napig a Föld legősibb erkölcsi útmutatójaként szolgál.

Bhagavadgītā az emberi életet érintő legfontosabb kérdésekről ad tematikus áttekintést. Korunk sikerkönyveihez hasonlóan fejezetről fejezetre haladva mutatja be a személyiség- és jellemfejlesztés állomásait. Ugyan a Gītā, “Isten Éneke” egy többezer éve keletkezett mű, még korunk embere is számos bölcsességet fedezhet fel benne az egészséges, harmonikus életmódtól kezdve, Isten szolgálatán át, az emberi társadalom rendjére és különféle életszakaszaira vagy intézményeire vonatkozó tanításokig. Örökérvényű bölcsességei vallási hovatartozástól és társadalmi helyzettől függően valamennyiünk számára érvényesek, hisz minden élethelyzetre praktikus tanácsokkal szolgálnak. A mű ezáltal olyan filozófiai és életmódformáló írás, amely napjainkig páratlan jelentőségű.

Bhagavadgītā részletes angol nyelvű fordítását a Krisna-tudatú Hívők Nemzetközi Közösségét alapító indiai szent, Śrīla Prabhupāda készítette el és adta ki nyugaton. A fordítást kulturális információkat tartalmazó magyarázatokkal látta el annak érdekében, hogy Kṛṣṇa időtlen tanításait az Indián kívül született emberek számára is érthetővé és hasznosíthatóvá tegye.

A tűzceremóniával és felolvasással egybekötött ünnepséget december 2-án tartjuk Budapesten >>