Krisna-völgy az élelmiszer-biztonsági konferencián

Admin Hírek, Öko

Az élelmiszer-biztonság az ENSZ által megfogalmazott célok közül az egyik legfontosabb. A kongresszusra meghívást kapott Krisna-völgy is.

Az ENSZ 17 fenntartható fejlesztési célt jelölt meg a 2030-ig terjedő időszakra. A célkitűzéseket az egyes országok helyi szintre adaptálják, és kidolgozzák a gyakorlati megvalósítás lehetőségeit.
Az Ökopolisz Alapítvány ezen célkitűzések ismeretében a magyarországi megvalósítási lehetőségeket vizsgáló konferencia- és könyvsorozatot indított. Bevonja a hazai tudományos és politikai közélet szereplőit, valamint civil szervezeteket is. A feladatok kidolgozásához széleskörű egyeztetésre hívják mindazokat, akiknek az adott fenntarthatósági témában fontos szerepük lehet.

Április 6-án Budapesten a Magnet-Házban zajlott a második fenntarthatósági célt, mégpedig az élelmiszer-biztonságot és a fenntartható mezőgazdaságot tárgyaló konferencia, amelyre Krisna-völgy is meghívást kapott. Barsi Attila (Rádhakanta dász), Krisna-völgy mezőgazdasági igazgatója tartott előadást az iparszerű élelmiszer termelés hibás – fenntarthatatlan – gyakorlatáról, és a kisközösségi, családi gazdaságok változatos, környezetbarát tájhasználatáról, a “Kert-Magyarország” (Entz Ferenc közel 200 éves elképzelése által vezérelve) termelési potenciáljáról és előnyeiről, a termelői-fogyasztói hálózatok jelentős élelmiszer-biztonsági hatásáról.

A rendezvényen számos hazai kutató és szakember vett részt, akik taglalták a fenntartható mezőgazdasági termelés földrajzi, éghajlati, ökológiai, társadalmi feltételeit, illetve a szükséges intézkedéseket.

Elhangzott, hogy a makroszintű gazdasági és jogi szabályozási feladatok kidolgozása mellett – amelyeket az akadémiai kutatói intézetek segítenek részletes tudásbázisukkal – fontos a civil szervezetek, a gazdálkodók, illetve a “tájban élő emberek” felhalmozott gyakorlati tapasztalata is ahhoz, hogy a célkitűzések valóra válhassanak, és a fenntarthatóság ténylegesen az élet részévé váljon.

Az elhangzott előadásokból kiadvány készül, amelyet az Alapítvány eljuttat az érintett szakmai és politikai szervezetekhez, illetve a sajtó és a civil szféra számára is hozzáférhető lesz. (www.okopoliszalapitvany.hu)

Pártha dász, Krisna-völgy

Forrás >>