Március 12.: Gaura-pūrṇimā – Śrī Caitanya Mahāprabhu megjelenési napja

Admin Budapest programajánló, Hírek, Programajánló

Közeledik a Kṛṣṇa-hívők egyik legnagyobb és legbensőségesebb ünnepe az Úr Śrī Caitanya Mahāprabhu megjelenési napja. A Gauḍīya vaiṣṇavák, vagyis Kṛṣṇa-hívők, világszerte összejönnek e neves eseményre, hogy a Szent Név közös éneklésével, mantrameditációval, közös imával, az oltáron rítusok bemutatásával, közös emlékezéssel dicsőítsék az Urat.

2017.03.12-én, vasárnap a Gaura-pūrṇimā, vagyis Caitanya teliholdas megjelenési napján egész napos fesztiválprogrammal várják az érdeklődőket, hívőket, zarándokokat, és a tradicionális védikus kultúra iránt érdeklődőket, hogy megemlékezzünk a legnagylelkűbb inkarnációról, aki bevezette a Hare Kṛṣṇa mantra éneklését és ezt a lelki, vallásos folyamatot mindenki számára elérhetővé tette, válogatás nélkül.

“Kṛṣṇadāsa Kavirāja Caitanya-caritāmṛtájában a következő versek (Madhya 20.263-264) összegzik az inkarnációk alapelveit:

„Az avatāra, az Istenség inkarnációja Isten birodalmából száll a, hogy megnyilvánuljon az anyagi világban. Az Istenség Személyiségének e sajátos, alászálló formáját inkarnációnak, avatārának hívják. Ezek az inkarnációk a lelki világban, Isten birodalmában élnek, s az anyagi teremtésbe alászállva kapják az avatāra nevet.”

Különféle avatārák vannak: puruṣāvatārák, guṇāvatārák, līlāvatārák, śaktyāveśa avatārák, manvantara-avatārák és yugāvatārák. Valamennyien előre meghatározott időpontban jelennek meg a világegyetem különböző részein, ám minden avatāra kútfeje az Úr Kṛṣṇa, az eredeti Úr. Az Úr Śrī Kṛṣṇa főleg azért jelenik meg, hogy enyhítsen a tiszta bhakták, hívek aggodalmain, akik nagyon vágynak látni Őt eredeti vṛndāvanai kedvtelései közben. Ezért a Kṛṣṇaavatāra elsődleges célja, hogy tiszta bhaktái kedvében járjon.

Az Úr azt mondja, hogy minden korszakban megjelenik, s ez arra utal, hogy a Kali-korszakban is eljön. A SrīmadBhāgavatam szerint a Kali-korszak inkarnációja az Úr Caitanya Mahāprabhu, aki a sankīrtana mozgalom (a szent nevek együttes éneklése) által hirdette Kṛṣṇa imádatát, s így terjesztette el a Kṛṣṇa-tudatot egész Indiában. Megjósolta, hogy a sankīrtana mozgalom faluról falura, városról városra terjed majd, s a világon mindenhová eljut. A kinyilatkoztatott írások bizalmas részei — az Upaniṣadok, a Mahābhārata és a Bhāgavatam — nem közvetlenül, hanem burkoltan írnak az Úr Caitanyáról mint Kṛṣṇa, az Istenség Személyisége inkarnációjáról. Az Úr Kṛṣṇa hívei rendkívül vonzódnak az Úr Caitanya sankīrtana mozgalmához. Az Úrnak ez az avatārája nem öli meg a gonosz embereket, hanem indokolatlan kegyéből felszabadítja őket.”

Bhagavadgītā 4.8., magyarázat

A fesztivál tervezett programja a következő:

07:00 – 08:00  Śrīla Prabhupāda guru-pūjā kīrtana, közös tánc, zene és tiszteletajánlás az alapító lelki tanítómesternek
08:00 – 09:00  Az mūrtik üdvözlése, kīrtana, a budapesti oltáron beállított istenségek előtti tiszteletadás
09:00 – 10:30  Előadás az ünnep jelentőségéről – Mañjarī mātājī
10:30 – 11:30  Abhiṣeka – az Urak fürdetési ceremóniája a tradíciók szerint
11:30 – 12:00  Bhakták elismerése a közösség szolgálatában való részvételükért
12:15 –              Indulás a Harināmra, közös zenés-táncos felvonulás a belvárosban 
13:15 – 14:45   Harināma: utcai közös éneklés (a Deák Ferenc térről indulva)
14:45 –             Indulás vissza a templomba
16:00 – 16:45  Színdarab                                    
16:45 – 17:15  Caitanya-līlák, történetek az Úr Caitanya kedvteléseiről
17:15 –              Vegetáriánus lakoma
17:15 – 21:00   Bhajana, mantrameditáció a templom zárásáig

A fesztiválon való részvétel ingyenes, a lakoma az előző alkalmakhoz hasonlóan 1.500 HUF lesz majd.

Szeretettel várunk minden kedves vendéget!