Világsztár hennafestők Magyarországon

Admin Életmód, Hírek

Krisna-völgy szomszédságában kerül megrendezésre Közép-Európa első nemzetközi hennás találkozója. Az East West Mehndi Meet egyik főszervezőjével, Nisanta déví dászíval, a „The Henna Grove” művészével beszélgettünk.

Fotó: Henna Visa

Mondanál néhány szót a hennáról? Miből készül? Azoknak, akik még nem ismerik…

A henna valójában egy gyógynövény, ami forró, száraz területeken terem. A kiszárított leveleket porrá őrlik, és ezekből kevernek illóolajok és más összetevők hozzáadásával hennapépet, ami erős festőhatással bír. Ez a proteintartalmú anyagokat, mint az emberi bőr, köröm, haj vagy akár a fa vöröses-barnás árnyalatúra színezi. Indiától kezdve a Közel-Keleten át Afrikáig évezredes hagyományai vannak a bőr hennával való megfestésének.

Hogyan jött az ötlet, és miért pont Somogyvámoson szervezitek a rendezvényt?

Kolléganőmmel és barátnőmmel, Hegyiné Hegedüs Gyöngyvérrel régóta nézegetjük az Amerikában már elterjedt hennakonferenciákat. Mikor már épp kezdtünk elkeseredni, hogy nem juthatunk el egy ilyenre, kitaláltuk, hogy szervezünk egyet, hiszen a térség más művészei is hasonló cipőben járnak, mint mi. Somogyvámos szinte automatikusan adódott, hiszen én is a Krisna-völgyi közösség tagja vagyok. A hennafestés a kultúránk része, Indiában a henna hagyományai szorosan összefonódnak az ünnepléssel és a női lét fordulópontjaival, melyek közül az esküvő a legkiemelkedőbb.  A helyben épült új minihotel és konferenciaközpont, a Radhe Resort pedig tökéletes helyszín egy ilyen rendezvény számára.

Mi történik egy hennakonferencián és mikor lesz pontosan?

A március 31. és április 2. közötti hétvégén rendezzük meg, akkor Krisna-völgyben már csodálatos tavaszi időjárás van.

Két szálon futnak az események: az első a komoly képzés, amit világhírű előadók nyújtanak a fejlődni vágyó művészeknek. A hennafestésben is léteznek különféle stílusok. Bár az internet világában ezek kezdenek összemosódni, a szakavatott szem mégis megismeri, hogy afrikai, arab vagy indiai mintát lát. A rendezvényen pl. egy marokkói származású hölgytől tanulhatunk majd az ottani mintákról és hagyományokról.  Vannak folyamatosan változó trendek, és különféle technikákat is könnyebb első kézből elsajátítani.

A másik „szál” a közösségi élmény, ami felejthetetlenné teszi ezeket a találkozókat a résztvevők számára. A hennafestés olyan művészet, ami szerte a világon elterjedt erősen közösségépítő hagyomány, közös érdeklődési köre különféle országokból és kultúrákból érkező embereknek. Sokan lesznek itt olyanok is, akik a világhálóról már évek óta ismerik egymást, de most fognak először személyesen találkozni.

Fotó: Henna Lounge

Kiket vártok a találkozóra? Haladóknak nyújtotok továbbképzést, vagy kezdők is jöhetnek?

Úgy állítottuk össze a programot, hogy mindannyian profitálhassanak belőle. A stílusirányzatokat, kompozíciók elemeit, a hagyományos és modern motívumokat bemutató workshopok mellett lesznek csoportfoglalkozások is, melyek keretében meg lehet tanulni az alapokat, mint például a hennapép és a hennatölcsér készítését, vagy gyakorolhatják az alapvető motívumokat, így mindenkinek bátran és jó szívvel ajánlom.

Hennapép keverése? Sokan azt gondolják, hogy ez egy festék, amit készen vásároltok.

Igen, lehet készen is hennapépet kapni, de ezt senkinek nem ajánlom. A bőr a legnagyobb, lélegző immun-szervünk, és ezek a termékek gyakran tartalmaznak olyan összetevőket, melyeknek semmi keresnivalójuk a bőrünkön. A legveszélyesebb ezek közül a „fekete henna”, ami a belekevert PPD (para-phenylenediamine) miatt egészségkárosító hatású és akár maradandó, égési sérüléshez hasonló heget is hagyhat a bőrön. Sajnos használata igen elterjedt hazánkban is, pedig a hennás közösségek szerte a világon igyekeznek informálni erről az érdeklődőket. Ezért ha hennát festetünk, mindig kérdezzünk rá az összetevőkre!

Fotó: Henna Lounge

A természetes hennapépet órákon át a bőrön kell hagyni. Eltávolításakor narancssárga nyomot hagy, amely két nap alatt sötétbarnára érik. Fekete henna a természetben nem létezik!

Mit szimbolizál a rendezvény neve: East West Mehndi Meet?

A konferencia nemzetközi volta miatt adtunk angol nevet, az előadások is angolul folynak majd. Az „East-West” azt hiszem magától értetődő. A hennafestés egy hagyományos keleti művészet, amit immár nyugaton is előszeretettel használnak. Ráadásul Magyarország Kelet- és Nyugat-Európa határán fekszik, így remek helyszín arra, hogy a két térség művészei találkozzanak, amire eddig még nem volt példa. A „Mehndi” a hennafestés művészetének hindi neve, mellyel világszerte utalnak rá.

Honnan vártok résztvevőket erre a globálisnak tűnő eseményre?

Előadóink Kaliforniából, Angliából, Hollandiából, Oroszországból és Lengyelországból érkeznek. Ők világhírű művészek, akikre a szakma elismeréssel tekint. Résztvevők pedig Európa majd minden országából jönnek, de még az Egyesült Államokból és Brazíliából is jelentkeztek páran.

Vannak még férőhelyek a rendezvényre, lehet még jelentkezni?

Van még néhány hely, bár rohamosan fogynak. A részleteket a www.mehndimeet.com weboldalon lehet elolvasni, a rendezvény nemzetközi jellege miatt angol nyelven.

Terveztek más hennához kapcsolódó programokat is?

Igen, többet is. Tavalyi sikere után Krisna-völgyben újra megrendezésre kerül a II. Magyarországi Henna Fesztivál és Indiai Szépség Nap június 4-én, ahol a nagyközönség is megismerkedhet ezzel a különleges művészeti ággal. Lehet majd hennát festetni, indiai arcfestést készíttetni, virágékszereket fűzni, száriba öltözni és sok mindent kipróbálni az indiai szépségápolás témakörében. Lesz henna-fotó kiállítás, hennafestő verseny, gyermekfoglalkozások és henna-kence vásár. Természetesen ez alkalommal is megtekinthető lesz Krisna-völgy pompás szentélye, és meg lehet majd kóstolni az indiai konyha különlegességeit is, aki még nem járt itt, annak ez remek lehetőség megismerkedni Indiával.

A nyári szezon folyamán pedig tervezünk hennás napokat tartani, amikor szintén lehetőség lesz hennafestésre. Pár havonta hennafestő tanfolyam is szokott lenni Somogyvámoson, ehhez érdemes a völgy honlapját figyelemmel kísérni: www.krisnavolgy.hu  

FB: https://www.facebook.com/krisnavolgy/?fref=ts
E
semény: https://www.facebook.com/events/221545108249976/

Krisna-völgyről

Krisna-völgy egy 275 hektáros ökofalu és biofarm, amelyet a magyarországi Krisna-hívők több mint 20 éve hoztak létre az akkor még birkalegelőként szolgáló somogyvámosi fennsíkon. A mára pazarul zöldellő völgy területén erőszakmentes gazdálkodást folytatnak, legnagyobbrészt önfenntartóak, életük középpontjában pedig Isten áll, ezért is található a völgy szívében a dél-indiai építészeti elemeket tartalmazó szentély. Az itt élők ökogazdálkodást folytatnak, nem használnak vegyszereket, csak a közösségi épületbe van bevezetve az áram és a vezetékes víz, fával fűtenek, kútból húzzák a vizet és ha szükséges, akkor a megújuló energiákra támaszkodnak. Tehénvédelmi központot tartanak fenn, lakto-vegetáriánus módon étkeznek, életüket az egyszerűség, tisztaság, rendezettség jellemzi. A lelki élet, a mentális harmónia keresése fontos szempont minden ideköltöző szerzetes életében. A hívők gyakran megfordulnak Indiában és életmódjukkal, öltözködésükkel, étkezésükkel, az Ájurvéda, a jóga, a védikus tudományok, vagy éppen a hennafestés iránti szenvedélyükkel maguk is India ősi kultúráját és tanításait képviselik.