20 éves a Bhaktivedanta Kórház Indiában – lelkiség és orvoslás kéz a kézben

Admin Hírek, Kiemelt

“Igazi megtiszteltetés itt lenni ma este” – kezdte Rādhanātha Swami a Bhaktivedanta Kórház lelki vezetője beszédét – “20 évvel ezelőtt amikor együtt elkezdtük a Bhaktivedanta Kórházat, nem tudtuk hová vezet ez az út…”

Január 11-én tartották Mumbaiban a Bhaktivedanta Kórház megnyitásának 20. évfordulójára rendezett ünnepséget. Az eseményen 3000 vendég vett részt. A kórházat a Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének Alapító lelki tanítómestere A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupāda tanításai inspirálták.
 
1991-ben ez a kórház még csak 5 végzős orvos álma volt, akik hívők, bhakták lettek. Ezek a személyek egy holisztikus szemléletű és Krisna-tudatos elvekre épülő egészségügyi centrumot akartak létrehozni, és annyi embernek segíteni ezzel, amennyinek csak lehetséges.
Kezdetben orvosi segélysátrakat és táborokat állítottak fel több településen szerte Mahárástra államban, és olyan hátrányos helyzetű embereknek kívántak ezzel segítséget nyújtani, akik számára nem elérhető a modern orvosi ellátás. Az első egy 7 ágyas kis klinika volt Mumbai közelében.
 
 
Ez a kis klinika mára a legkorszerűbb 210 ágyas kórházzá nőtte ki magát, amely mintegy 1000 fő számára biztosít munkalehetőséget, 6 modern műtőhelyiséggel és egy teljeskörűen felszerelt szív-centrummal rendelkezik.
 
A kórházközpontnak további 12 kisebb kirendeltsége van, többek között VṛndāvanābanKṛṣṇa születési helyén és egy szemkórház Barsanában, Śrīmati Rādhārāṇi születési helyén.
 
A kórház több szempontból is holisztikus szemléletű. Mivel általában az allopátiás (hagyományos, nyugati, a betegségekre ellen-válaszreakciót adó – a szerk.) orvoslást preferálják mindenhol, itt más gyógyítási tudományágakat is bevetnek, pl. az Ájurvédát, a homeopátiát, a természetgyógyászatot, a jógát, az akkupunktúrát. Ám abból a szempontból is holisztikus, hogy nem csak a testet gyógyítják, hanem a lélek és az elme jólétét is segítik.
A kórházban minden beteg számára külön biztosítanak egy lelki gondozót az orvosok mellé, akik egészen baráti kapcsolatba kerülnek a betegekkel és lelki érzelmi támogatást nyújtanak, kinek mire van szüksége.
 
 
A kórházban minden nap körbeviszik az Úr Jagannātha, Baladeva és Subadhrā-devī mūrtiját, a betegek pedig kis felajánlásokat végezhetnek nekik. 
 
A kórházban a jóság minősége dominál, minden rendkívül higiénikus, tiszta, Istennek felajánlott ételeket fogyaszthatnak a betegek, együtt kīrtanáznak, imádkoznak az orvosok és páciensek. A spiritualitás, a komfortérzet és ez a személyes, bizalmas légkör azt eredményezi, hogy olyan páciensek is képesek javulni az intézményben, akik máshol nem tudtak felgyógyulni.
 
A kritikus állapotban lévő betegeket az Úr Jagannātha templomszobájába szállítják, ahol az állandó orvosi felügyelet mellett 24 órában imádkoznak, japáznak, kīrtanoznak értük és az utolsó szentségekben részesítik őket szükség esetén. A lelki folyamatokba pedig a családtagokat is bevonják.
 
A kórház nagyon szép példája a vallások közötti tiszteletteljes elfogadásnak és szeretetnek. A más vallású pácienseket a saját tradíciójuk, vallásuk szerinti vallásos folyamatokban segítik, pl. a Bibliát vagy a Koránt olvassák nekik. Gyakran azonban azt tapasztalják, hogy a haldokló embereknek nincs külön, saját vallásuk, azaz érzésük, hogy ők egyik vagy másik valláshoz ragaszkodnának, hanem minden szent és jó, pozitív dolgot elfogadnak az utolsó periódusban.
 
A Bhaktivedanta Kórház egy egész kutatási intézetet épített fel a lelki gondozás, a testi-lelki egyensúlyban történő gyógyítás kutatásának céljából, rendszeresen publikálnak a különféle szakmai folyóiratokban.
 
A betegek mellett a kórház dolgozói is hetente vesznek részt a különféle szellemi programokon. Sőt, az utógondozásra is nagy hangsúlyt fektetnek, a már felgyógyult betegeket különféle lelki programokra invitálják, csak úgy mint az intézmény 100 km-es körzetében élő szegényeket.
 
Minden év elején a kórházközpontok orvosai ellátogatnak Barsanába és mintegy 1000 rászoruló személynek nyújtanak ingyenes egészségügyi ellátást. Fogászati ellátást és további 5000 vendéget kezelnek e térségből a mumbai kórházban ingyen. 
 
A kórház a jövőben további 100 férőhelyes bővítést tervez és megkapták a posztgraduális egyetemi státuszt, így több száz új orvos képzésében vehetnek részt.
 
“Ez egy csodálatos hely” – ecseteli Madhavananda prabhu kórházigazgató – “egy lelki atmoszférában dolgozhatnak a gyógyítók, orvosok,  Śrīla Prabhupādával és az Úr Jagannāthal a középpontban, akit minden nap imádnak, a kórház saját templomában.”
 
 
(Fodor Kata)