Az 5 legjobb program a Krisna-völgyi Búcsúban

Admin Hírek, Sajtópont

A Krisna-völgyi Búcsú Magyarország legnagyobb családbarát fesztiválja, amelyet idilli környezetben, egy ökofaluban rendeznek meg. Minden évben július 3. hétvégéjére esik ez az ünnep, az aratás után, és Krisna születésnapja előtt, vagyis amikor a mezőgazdasági tennivalók legnagyobb részét már letudták, és néhány hétig a belső munkálkodásra, a spirituális önfejlesztésre helyezik a hangsúlyt.

A Krisna-völgyi Búcsú mindig egyedülálló élmény. Azok, akik egyszer ellátogattak ide, szinte minden évben visszanéznek egy-egy napra, merthogy egyetlen nap nem is elég minden látnivalóra, ha valóban szeretnénk megismerkedni a 280 hektáron elterülő Völgy titkaival.

A háromnapos fesztiválon a látogatók megismerkedhetnek az ökofalu életének minden szegmensével, mind a természetközeli életmód és az önfenntartás, mind pedig India lelki kultúrájának legvonzóbb területeivel. A Völgybe a leutazás történhet autóval vagy busszal, a területen belül már ökrös szekérrel, kisvasúttal vagy gyalogszerrel lehet körbejárni. A számtalan érdekes program, egésznapos színpadi műsor, az iskolában elérhető gyermekfoglalkozások mellett a biotermékek vására is sok érdeklődőt vonz.

Szinte lehetetlen minden érdekességet magunkba szívni, de van néhány élmény, amit egészen biztosan látni, érezni kell. Az idén 25 éves Krisna-völgy meglátogatása bakancslistás program.

  1. Holi, a Színek Fesztiválja pénteken

Azoknak, akik már a pénteki napon el tudnak látogatni a Völgybe, érdemes váltóruhát is csomagolni, és beállni a Holiba. A festéklövészet mulatsága Indiából ered, Krisna és barátai is ezt játszották 5300 évvel ezelőtt Vrindávanban. A color party végeredménye számtalan tarka, batikolt ruhadarab, és persze a feledhetetlen élmény.

  1. Indiai védikus esküvő szombaton és vasárnap

A leggyönyörűbb és legmeghittebb esemény minden évben az indiai védikus esküvő. A házasulandó hívők általában a fesztiválok napjaira tűzik ki a ceremónia idejét, mivel az indiai tradíció szerint különösen nagy áldást jelent, ha a menyegzőn óriási vendégsereg vesz részt. A hagyományos tűzceremóniát szakavatott bráhmanák, papok végzik. Az ünnepségen való részvétel mindenkire jó szerencsét hoz.

  1. Családi ház látogatása, naponta 3 alkalommal

Mivel a legtöbben a Völgyben élők életmódjára, mindennapjaik folyására, gyakorlati részletekre kíváncsiak a látogatások során, egy kedves szerzetespár ezúttal megnyitja otthonát az érdeklődők előtt. A betekintésen egy krisnás pár hétköznapi életének műhelytitkaiba is beavatják a látogatókat.

  1. A vegán konyha végeláthatatlan remekei

Ha van valami, amit mindenki tud a Krisna-hívőkről, az az, hogy igazi konyhavallást képviselnek, ételt osztanak és igazán remek, karakteres ízű vegetáriánus ételeket szolgálnak fel rendezvényeiken. A Búcsúban nemcsak a tradicionális indiai fűszeres, csípős fogásokat kóstolhatják meg a vendégek, hanem a Völgy adottságaiból fakadóan szabadtűzön és tandoori kemencében sült ételeket, mediterrán finomságokat, és vegán palacsintát, kürtős kalácsot, pizzát, lepényeket is. Aki hűsölne inkább, persze a mennyei vegán fagylaltot is kipróbálhatja.

  1. Bölcsesség és Szépség Sziget – ahol kicsit eltűnünk…

A Búcsú nem lenne teljes a Bölcsesség Szigete nélkül, ahol a filozófiai előadásoktól és kérdezz-felelek programoktól kezdve a tradicionális viselet, a mantrameditáció vagy éppen a lepénysütés kipróbálásán keresztül bárki átélheti, milyen a Krisna-hívők bőrébe bújni. Ha valaki a sorsát szeretné jobban megérteni, kipróbálhatja a reinkarnációs szerepjátékot is. A hölgyek valószínűleg itt nem állnak meg, a Szépség Szigeten zajló hennafestés és a sokféle egzotikus ékszer ugyanis ellenállhatatlan erővel vonzza őket … – nem csodálkozunk.

Kalandra fel, mindenkit szeretettel vár a Krisna-völgyi Búcsú július 20-22. között Somogyvámoson!

www.krisnavolgy.hu

bucsu.krisnavolgy.hu