Az anyjával egy időben fogant gyermek született. Helyes ez így?

Admin Filozófia, Hírek

A 24.hu kérdése Rába Géza rovatszerkesztőtől a témában.

A „gyermekhez való jog” téves felfogáson alapszik.

A gyermek Isten ajándéka, akivel kapcsolatban a szülők kötelessége, hogy Isten-tudatos nevelést biztosítsanak számára, annak érdekében, hogy hozzásegítsék a születés-halál, öregség, betegség szenvedésekkel teli körforgásából való kiszabaduláshoz.

Az úgynevezett „segített szaporodás” nem áll ellentétben a Krisna-tudat elveivel, amennyiben a létrejött életet tiszteletben tartjuk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a házaspár ivarsejtjeivel végzett mesterséges, in vitro megtermékenyítés esetén az összes zigótát be kell ültetni az anyaméhbe,

mégpedig úgy, hogy valamennyinek reális esélye legyen a megszületésre. A Krisna-tudat szerint ugyanis a lélek, a testet elfogadó és majdan megszületendő személy már a megtermékenyítés pillanatában bekerül a zigótába, tehát annak elpusztítása gyilkosság.

Az összes megtermékenyített petesejt beültetése elvének ellent mond, ha, úgymond, egy későbbi terhesség érdekében a megtermékenyített petesejtet lefagyasztják. Ez a megoldás ugyanis magában hordozza a későbbi „selejtezés”, azaz az embrió megölésének kockázatát, sőt tulajdonképpen már a lefagyasztás sem kockázatmentes művelet. Az idő múlásával az embrió „szülei” helyzete megváltozhat, betegség, válás, bármi egyéb miatt lemondhatnak az embrió beültetéséről, ami már etikailag védhetetlen helyzetet eredményez.

Más vallások képviselőinek válaszai ITT >>

Madhupati dász (Mérő Mátyás)
vaisnava (Krisna-hívő) lelkész