Gyors korrekció a vaszati térrendezéssel a szakértőtől

Admin Hírek

A lehetséges Vaszati korrekcióknak vannak egyszerűbb és kicsit macerásabb lehetőségei. Macerásnak (de nagyon intenzív hatásúnak) számít, ha úgy döntünk, hogy áthelyezzük a bejárati ajtót, vagy ablakot nyitunk valahol, esetleg teljesen eltüntetjük a kedvezőtlen helyen levő vécét és máshol alakítjuk ki. Ezek mind-mind olyan változtatások, amelyhez szakembert kell hívni, és ami átmeneti kosszal és felfordulással jár. Az eredmény és a pozitív hatás azonban kézzelfogható, ami miatt megéri ez a kis “macera”. Az ablaknyitással kapcsolatban volt személyes tapasztalatom. Hihetetlen sokat számít! Ha csak egy mód van rá, ez legyen az elsőként bevezett Vaszati korrekció – már ha van rá lehetőség…

Vannak ennél egyszerűbb, de szintén hatásos, vagy éppen kiegészítésként használatos korrekciós lehetőségek is. Az egyik lehetőség – amit már nagyon sokan alkalmaznak -, hogy elhelyezzük a lakásban a szükséges Vaszati energetikai eszközöket. Ezek is nagyon hatásosak. Egy másik lehetőség az, hogy megkeressük az otthonunk egyes területeihez leginkább passzoló színt, és azt valamilyen módon meg is jelenítjük. A színek kiválasztásánál figyelembe vesszük az égtájakat – azok uralkodó bolygóit és elemeit, valamint az adott helyiség funkcióját is.

Északkeleten nagyon kedvező a világos sárga, a vajszín és általában a könnyed, világos színek, valamint a világoskék, ami a víz szine..

Keleten kedvező a sárga, a narancs és az arany szín, amelyek elsősorban a Nap színei. Megjelenhet a meleg piros vagy korallvörös is, de nem kell túlzásba vinni. Itt is kedvező a világossárga és a vajszín is.

Délkeleten kedvező a piros, a bordó, a vörös, amelyek a tűz színei, de jó itt a tarka, mintás színvilág és még akár a királykék is, ami a Vénuszra jellemző szín. A királykékkel azért legyünk óvatosak és csak kis felületen használjuk, ne feledjük, hogy délkeleten a tűz az úr!

 

Délen használhatunk vöröset és meleg földszíneket. A dél ugyanis a tűz és a föld területe, emiatt nagyon jó itt minden, ami egy napsütötte, vörösre szineződött levelű és vörös bogyókkal teli őszi erdőre emlékeztet.

Délnyugat a föld területe. Jók itt a földszínek, a barna, a szürke, padlizsánlila, de akár a tompább vörös is. Minden, ami a földszínek kategóriájába tartozik. A színek általában lehetnek sötétebbek, teltebbek. Ha az otthonunk hangulata alapvetően világos, akkor használhatunk drappot, okkert, olajzöldet.

nyugat egy érdekes égtáj. A piroson kívül szinte minden szín jó itt. Jelen van ugyanis a föld, a levegő és a víz is, emiatt jók a földszínek a barnák, a drappok, a világos színek, a kék, az itt uralkodó Szatrunusz miatt jó a sötétkék, a fekete vagy akás a sötétlila is.

Északnyugat a Hold és a levegő területe, emiatt itt mindenképpen világos színeket használjunk és sok-sok fehéret.

Az északról elsősorban a zöld szín jut az eszünkbe, ami a Merkúr és a pénz színe. A levegő és a víz elem miatt általában jók a világos színek, a fehér és a világoskék is.

A lakás középső területe legyen minél világosabb, sok-sok fehérrel és pasztelszínnel.

Fontos még figyelembe vennünk azt is, hogy egy adott helyiséget mire használunk. A konyhábantörekedjünk arra, hogy az általános színhangulat meleg legyen még akkor is, ha a konyha alapszíne a fehér. (Kiegészítőkkel, meleg színű padlóburkolattal és munkalappal még egy fehér konyhabútorral berendezett konyha is meleggé varázsolható. Az étkezőben szintén a meleg színek domináljanak. Csak akkor használjunk (óvatosan) hideg színeket, ha a családtagok túlsúlyosak, a hideg szín ugyanis csökkenti az étvágyat, míg a meleg szín növeli. Én azonban ha lehet, mindenképp a meleg szín híve vagyok, mert az étkezőasztalnál jól eshet kicsit üldögélni, ami – különösen télen – szintén kellemesebb meleg színek között.

 

hálószobába kifejezetten nyugodt színeket válassz! A világos színek, a földszínek nagyon jók itt. Semmiképp se használj erős kontrasztokat és pirosat.

gyerekszobába válasszunk olyan színt, amit a gyerek szeret és ami inspirálja őt. Nem kell, hogy a lányok szobája rózsaszín legyen, a fiúké kék! A zöld és a kék nyugtat, hűsít és segíti az összpontosítást, míg a sárga kreatívvá tesz. Válassz olyan színt, ami jó hatással lesz a gyerekre, és ami neki is tetszik. Ha a szoba fala egyszerű fehér, akkor sok lehetőség van a dekorálásra!

nappaliba – funkcióját tekintve – szabadon válaszhatunk színt. Lehetőleg olyan színekkel vegyük itt körbe magunkat, amiket a család összes tagja kedvel és amik nem mondanak ellent az égtájakra vonatkozó elveknek sem. Egy nyugati nappaliban még akkor se domináljon a piros szín, ha egyébként nagyon szeretjük azt.

fürdőszobába választhatunk színt az égtáj alapján, de ha a fürdő mérete nem túl nagy, ráadásul ablaktalan, mint sok társasházban, akkor inkább világos színeket használjunk, ami tágítja a teret és világosabbá teszik a helyiséget.

A színeket akkor tudjuk a legtökéletesebben összehangolni a Vaszati elveivel és a saját vágyainkkal, ha éppen új lakást veszünk, ahová még most választjuk a bútorokat, vagy éppen festés előtt állunk. Mindkét esetben nagyon hatékonyan tudunk a színekkel korrigálni, javítani a lakás energiaminőségén. Igen ám, de mi van akkor, ha már megvan a lakásunk és mostanában nem készülünk festetni sem? Nézzünk körbe a lakásban és vizsgáljuk meg, hogy hol nem megfelelőek a színek és mik azok a dolgok, amiknek könnyen meg lehetne változtatni a színét!

Ha a legutóbbi festéskor nem voltál túlságosan merész és nem választottál nagyon vad színeket, tehát a falak fehérek vagy pasztelszínűek, akkor egészen könnyű dolgod van, mert a falakat nem kell bántani. Ha azonban a hálószobát meggypirosra festetted, vagy az északkeletit sötétlilára, akkor mindenképpen javaslom, hogy a korrekciót a falfestéssel kezdd!

Ha már festés: ha bátor vagy és vállalkozó szellemű, akkor egy-egy kisbútort (ha nagyon bátor vagy, akkor nagyot is) átfesthetsz olyan színre, ami jobban illik az adott szoba megkívánt színvilágához. Ez lehet egy komód, egy virágtartó vagy egy éjjeliszekrény. Erről korábban már volt is szó.

 

Na de mit tehetsz még? Lecserélheted például a sötétítő vagy dekor függönyöket, ami már nagyobb volumenű feladat, de szintén nagyon látványos és szinte új karaktert ad a szobának – főleg, ha nagy az ablakfelület. Választhatsz új szőnyeget is, ami szintén látványos, de ebben az esetben jó helyet kell találni a réginek. Igazán egyszerű lehetőség beszerezni néhány új díszpárnát, vagy a régieket úgy variálni, hogy mindegyik megtalálja a neki leginkább megfelelő helyet. Talán az itt felsoroltak közül ez a legegyszerűbb, de ha sikerül jól eltaláni a színt, akkor hatásos is. A díszpárnák különösen hatékonyak, ha – hozzám hasonlóan – te is az egyszerű, világos (vagy legalább egyszinű és viszonylag semleges színű) kanapékat szereted. Ezekhez nagyon könnyű egy-egy új díszpárnát választani, olyat, ami színben illik az adott égtájhoz, hangulatban pedig hozzád vagy éppen az évszakhoz.

Ha még csak most ismerkedsz a Vaszatival és nem akarod nagy és drága változtatásokra elszánni magadat, akkor javaslom, hogy a korábban megismert égtáj-szín egymáshoz rendelések alapján válassz a nappalidba vagy a hálószobába néhány új díszpárnát! Aztán szép fokozatosan változtass meg minél több dolgot az otthonodban, ha kell, fesd át a falakat, helyezd el a szükséges yantrákat, vágass ablakot és meglátod, egyre inkább érezni fogod a Vaszati áldásos hatását!

Forrás: www.vaszati.hu