„Ha valamit be kéne tiltani, azok nem a jelképek, hanem a háborúk.”

 A horogkereszt (vagyis a szvasztika) eddig tiltott helyeken jelenhet meg. Németországban, a videojátékokban újra engedélyezik a horogkereszt megjelenítését.
Számos kérdést felvet ez az egyetlen mondat, mi most erre kérdeztünk rá:

Ön mit gondol, be kell-e tiltani bármilyen szimbólumot, vagy jelképet? 

Rába Géza, a 24.hu Isten tudja rovatának szerkesztője megkérdezte különböző vallások képviselőit a témában.

Ez nagyon összetett kérdés, mert egyes szimbólumok betiltásával a törvényhozók nyilvánvalóan nem a jelképet, hanem a mögötte lévő destruktív, társadalmilag veszélyes ideológiát kívánják korlátozni. A jelkép azonban, ahogy a nevében is szerepel, egy jelentéssel felruházott kép, és a jelentés társadalmi megegyezésen múlik. Ám néhány jelkép ősi, vallási eredetű, és a mai közmegegyezéses jelentése egyszerűen hibás.

Jó példa erre az Indiából eredő szvasztika, amit a nácik egészen egyszerűen kisajátítottak ideológiájuk szimbolizálására. A szvasztika szanszkrit szó, jelentése: kedvező jel. Az élet kereke, az élet folytonosságát és örökös körforgását szimbolizálja, és szerencsét hoz. Indiában gyakran szerepel a templomokon. Asztrológiai/asztronómiai elképzelés szerint a szvasztika a legismertebb cirkumpoláris csillagkép, a Göncöl-szekér négy stációját ábrázolja a négy évszak folyamán. A kérdés ezért inkább az, hogy joga van-e bárkinek kisajátítani egy jelképet? Nem inkább az ideológia ellen kellene harcolnunk?

Mi Krisna-hívők gyakran találkozunk azzal, hogy a különféle szanszkrit kifejezéseket ─ mint például a karma ─, félreértik és pontatlanul használják. Máskor olyan jelentéssel töltik meg ─ például az avatár szót vagy a homlokjelre emlékeztető szimbólumot Az utolsó léghajlító című filmben ─, ami nem releváns.

Betiltás helyett jobbnak tartjuk megismertetni ezeknek az ősi jelképeknek az eredeti jelentését. A probléma ugyanis mindig a tudás hiányából fakad, ahogy a hibás ideológiák is. Küzdeni ellenük is csak tudással lehetséges.

India, Uttar Pradesh, Varanasi, Swastika shaped earthen lamps lit for Dev Deepawali festival The Dev Deepavali festival (litterally the Diwali of the Gods) is celebrated on the full moon of the Hindu month of Kartika (November - December) 15 days after Diwali. The steps of all the ghats (stairs) on the riverfront of the Ganges are lit with thousands of earthen lamps (diyas) in honour of goddess Ganga. The gods are believed to descend on earth to bathe in the Ganges on this day.
Szvasztika alakba rakott mécsesek Váránasziban Indiában egy helyi ünnepen 
Fotó: Boisvieux Christophe / hemis.fr / AFP

Ugyanakkor tény, hogy pszichológiai szempontból egy, a közösség minden tagja által használt szimbólum összetartó erővel bír. Ha pedig ez valakiben félelmet kelt, arra megoldást kell találni. Ám bizonyos jelképek szakrális eredetűek, így nem a szimbólum használatát, hanem az emberi jelentéstorzítást kellene inkább megakadályozni. Ha tudást szerzünk egy jelkép valódi jelentéséről, azzal kihúzhatjuk a félelem, vagy akár az ideológia méregfogát is.

Fodor Kata – vaisnava (Krisna-hívő) teológus

Más vallási képviselők válaszai: itt!

  • Mit kell tudni a Bhagavad-gítáról? (1)
  • Cimkék: