„Ha valamit be kéne tiltani, azok nem a jelképek, hanem a háborúk.”

Admin Filozófia, Hírek

 A horogkereszt (vagyis a szvasztika) eddig tiltott helyeken jelenhet meg. Németországban, a videojátékokban újra engedélyezik a horogkereszt megjelenítését.
Számos kérdést felvet ez az egyetlen mondat, mi most erre kérdeztünk rá: 

Ön mit gondol, be kell-e tiltani bármilyen szimbólumot, vagy jelképet? 

Rába Géza, a 24.hu Isten tudja rovatának szerkesztője megkérdezte különböző vallások képviselőit a témában.

Ez nagyon összetett kérdés, mert egyes szimbólumok betiltásával a törvényhozók nyilvánvalóan nem a jelképet, hanem a mögötte lévő destruktív, társadalmilag veszélyes ideológiát kívánják korlátozni. A jelkép azonban, ahogy a nevében is szerepel, egy jelentéssel felruházott kép, és a jelentés társadalmi megegyezésen múlik. Ám néhány jelkép ősi, vallási eredetű, és a mai közmegegyezéses jelentése egyszerűen hibás.

Jó példa erre az Indiából eredő szvasztika, amit a nácik egészen egyszerűen kisajátítottak ideológiájuk szimbolizálására. A szvasztika szanszkrit szó, jelentése: kedvező jel. Az élet kereke, az élet folytonosságát és örökös körforgását szimbolizálja, és szerencsét hoz. Indiában gyakran szerepel a templomokon. Asztrológiai/asztronómiai elképzelés szerint a szvasztika a legismertebb cirkumpoláris csillagkép, a Göncöl-szekér négy stációját ábrázolja a négy évszak folyamán. A kérdés ezért inkább az, hogy joga van-e bárkinek kisajátítani egy jelképet? Nem inkább az ideológia ellen kellene harcolnunk?

Mi Krisna-hívők gyakran találkozunk azzal, hogy a különféle szanszkrit kifejezéseket ─ mint például a karma ─, félreértik és pontatlanul használják. Máskor olyan jelentéssel töltik meg ─ például az avatár szót vagy a homlokjelre emlékeztető szimbólumot Az utolsó léghajlító című filmben ─, ami nem releváns.

Betiltás helyett jobbnak tartjuk megismertetni ezeknek az ősi jelképeknek az eredeti jelentését. A probléma ugyanis mindig a tudás hiányából fakad, ahogy a hibás ideológiák is. Küzdeni ellenük is csak tudással lehetséges.

 

Ugyanakkor tény, hogy pszichológiai szempontból egy, a közösség minden tagja által használt szimbólum összetartó erővel bír. Ha pedig ez valakiben félelmet kelt, arra megoldást kell találni. Ám bizonyos jelképek szakrális eredetűek, így nem a szimbólum használatát, hanem az emberi jelentéstorzítást kellene inkább megakadályozni. Ha tudást szerzünk egy jelkép valódi jelentéséről, azzal kihúzhatjuk a félelem, vagy akár az ideológia méregfogát is.

Fodor Kata – vaisnava (Krisna-hívő) teológus

Más vallási képviselők válaszai: itt!