Így bánj a fogyatékkal élőkkel

Admin Filozófia, Hírek

Vallásuk mely tanítását ajánlaná azok figyelmébe, akik fogyatékkal élő gyerekeket részesítenek hátrányos megkülönböztetésben? Mire kell vajon odafigyelnie minden embernek a vallási tanítások szerint? Ennek járt utána Rába Géza, a 24.hu Isten tudja rovatának szerkesztője.

Még vallási tanítás nélkül sem szép dolog bárkit is hátrányosan megkülönböztetni, főleg ha az a hátrány valamilyen veleszületett betegség. De ha mindenképp vallásos szemmel akarunk tekinteni a témára, a különféle szentírások történeteinek ismeretében megállapíthatjuk, hogy Isten előtt végképp nincs különbség élőlény és élőlény között, szülessen akármelyik földrészen, legyen bármilyen vallású, bőrszínű, korú, vagy képességű, vagy legyen akár emberi, állati vagy növényi testben. Mindenkihez egyenlőképpen kedves, és sosem részrehajló.

Krisna a Srímad Bhágavatam történetei szerint több esetben is találkozott olyan emberekkel, akik valamilyen szempontból hátrányos helyzetűek voltak. Egy púpos ifjú hölgynek például kiegyenesítette a hátát, egy vak ember számára minden nap tejről gondoskodott, egy alkalommal pedig egy leprás beteget gyógyított ki betegségéből az ölelése által. E történetek mind az Úr szeretetét érzékeltetik, amit felénk, eltévelyedett lelkek iránt érez, akik elhagytuk Őt, és akiknek a kötődésére annyira vár, egészségi állapottól függetlenül.

Isten szemében minden lélek hasonlóan fontos, hiszen mind az Ő szerves részei vagyunk. “Az alázatos bölcsek igaz tudásuk révén egyenlőnek látják a tanult és szelíd bráhmanát, a tehenet, az elefántot, a kutyát és a kutyaevőt (kaszton kívülit) is.” (Bg.5.18) Krisna e vers szerint azt a szemléletet várja tőlünk is, hogy ne tegyünk különbséget semmilyen élő között, ne ontsuk sem emberek, sem állatok vérét felsőbbrendűségi alapon.

Nincs olyan rossz születés, amiben az Úr kegyét elveszítenénk, a hátrányos helyzetek, a fogyatékosság, a gondok pusztán saját rossz tetteink visszahatásai, eredményei. Ez azonban nem jelenti azt, hogy hagyhatjuk a másikat szenvedni, hanem – mivel magunk is hasonló, csak talán szerencsésebb helyzetben vagyunk – kötelességünk a részvét és a segítség, mivel a fogyatékos ember is Isten elválaszthatatlan része.

Gandharviká Préma déví dászí (Szilaj Péterné) – vaisnava (Krisna-hívő) lelkész

Más vallási képviselők válaszai: itt!