Karácsonyi Szeretetlakoma (nem csak) a Blaha Lujza téren – Küldj Te is jókívánságot a szeretetfára!

Admin Ételosztás, Hírek, Sajtópont

Több száz tonna tartós élelmiszert és több ezer tál meleg ebédet oszt ki idén is az Ételt az Életért Alapítvány, emellett idén a „Küldj jókívánságot a szeretetfára” elnevezésű akcióval szeretnék felhívni a figyelmet a gondoskodás erejére. Az adventi akciók csúcspontja a Blaha Lujza téri ételosztás lesz.

Karácsonykor szinte már megszokott látványt nyújt a Blaha Lujza téri ételosztás, melyet az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány, a Krisna-hívők humanitárius szervezete tart meg minden évben. Ez az ünnepi időszak talán legnagyobb adományosztása, amely családok ezreinek segít, hogy átvészeljék a Karácsonyt, és néhány finom csemege is kerülhessen az ünnepi asztalokra. A karszalagosztás reggel 8 órakor kezdődik a vendégek számára, a sorszám birtokában pedig már nem szükséges fagyoskodva várakozni, elegendő visszajönni 11 órára, az osztás kezdetére. A kiszolgálás két pultsoron zajlik, így a másfél ezer embert érintő program mindössze 3 óra alatt lezajlik.

fotó: Benkő Vivien Cher

Az alapítvány munkatársai az adventi időszakban már hetekkel korábban megkezdik a készülődést. Az ünnepi időszakon kívül is minden nap 1950 adag ételt osztanak szét Budapesten, 5 osztóponton és a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei ellátottai között. Karácsony közeledtével azonban mindeközben egy többfős háttércsapat szervezi az ünnepi akció részleteit, az engedélyek beszerzésétől, az adományok koordinálásán és a megrendeléseken keresztül, a higiénia biztosításáig. A rengeteg civil önkéntes jelentkező közül minden napra 100 embert tudnak regisztrálni – a helyek augusztus óta telnek, és mostanra régen be is teltek. Karácsony napjain azután a csapat tagjai napi 14-15 órát dolgoznak az akció lebonyolításán.

A Karácsonyi ételosztás során naponta emeljük a kiosztott ételek és csomagok mennyiségét. Ennek oka az az évek óta tapasztalt tendencia, hogy Szenteste alkalmával sok magánember és civil szervezet érzi úgy, hogy tennie kell valamit, így több egyéni, vagy kisebb-nagyobb csoportos, vagy szervezeti ételosztó akciót is indítanak szerte a városban. Ezek leginkább az első napra, 24-ére koncentrálódnak, így az ünnep további napjain egyre többen érkeznek hozzánk. Igazából úgy érezzük, van némi részünk abban, hogy elindult egy ilyen jellegű gondoskodási hullám. Minden ételosztáson előfordul, hogy begördül egy-egy szállítóautó és egyes kereskedők a saját árukészletükből ajánlanak fel bizonyos mennyiséget a rászorulók javára. Ezek az esetek is bizonyítják, hogy változik az emberek látásmódja, hozzáállása, és jó érzés részese lenni ennek. Mégis mindenkit arra biztatunk, ha szeretnének segíteni, inkább fogjunk össze, és építsünk együtt még hosszabb asztalt.” – mondja Szanyi-Karl Attila, az alapítvány vezetője.

December 24-25-26., Blaha Lujza tér

1200 adag főétel, tea, édesség, pékáru és 1100 db szeretetcsomag / 24-én
1600 adag főétel, tea, édesség, pékáru és 1500 db szeretetcsomag / 25-én és 26-án naponta
A segélycsomagokban húszféle összetevő
Karszalagosztás 8:00
Osztás kezdete 11:00
Várható befejezés 14:00


Több ezer főt látnak vendégül vidéken is
Nem csak a fővárosban lesznek kiemelt ünnepi akciók. Egerben 400, Debrecenben 300, Miskolcon 330, Marcali – Horvátkút – Kéthely településeken 300, Somogyvámoson pedig 600 adag meleg étel kerül majd kiosztásra, mellé mindenütt csomagosztással egészül ki a program. Miskolcon 5 gyógypedagógiai intézménybe látogatnak majd el az önkéntesek és kulturális programmal is készülnek a gyermekeknek. Január közepén Békéscsabán 108 főre szóló csomagosztással zárul az adventi kör, amely december elején a 800 főre szóló óbudai ételosztással kezdődött. Ez alatt több száz tonna tartós élelmiszert mozgatnak meg, és több ezer, a Karácsonyt magányban és elhagyatottságban töltő idős embert, betegeket, munkanélkülieket, valamint bajba került nagycsaládokat és gyermekeket látnak vendégül az ünnep alkalmából.

fotó: Benkő Vivien Cher

Küldj egy szívből jövő karácsonyi jókívánságot a rászorulóknak!
Az Ételt az Életért Alapítvány több mint 2 évtizedes tapasztalattal rendelkezik a szociális ellátásban. Az Alapítvány önkéntesei tudják, hogy a több ezer forint értékű élelmiszercsomag mellett a szeretettel főzött meleg étel és a jó szó az, amire a legnagyobb szüksége van a rászorulóknak, és ez az, ami legtöbbjük életéből hiányzik. Számukra a biztonságérzet visszaadása, a törődés kifejezése, egy mosoly, egy támogató mozdulat, a fokozott odafigyelés teszi különlegessé a Karácsonyt.

fotó: Szilaj

A Krisna-hívők idén ezért egy különleges akcióval szeretnék felhívni a figyelmet a gondoskodás erejére. A Karácsonyi Szeretetlakoma során az alapítvány egy “Szeretetfa” nevet viselő karácsonyfát is állít a Blaha Lujza téren. Az elnevezés onnan ered, hogy a szeretet erejével díszítik fel, vagyis a rászorulóknak szóló szívből jövő üzenetekkel dekorálják ki. A kedves üzeneteket az Ételt az Életért és a Magyarországi Krisna-tudatú hívők Közössége facebook oldalán, privát üzenetben vagy ITT küldhetik el >>

Az akciót a www.eteltazeletert.hu oldalon át vagy a 13600-as adományvonalon keresztül a 33-as kód tárcsázásával, hívásonként bruttó 500 Ft-tal bárki támogathatja.

(Leadkép: Móricz Csaba)