Ki dönt egy haldokló gyermekről?

Admin Filozófia, Hírek

Az ön vallása szerint korlátozható-e a szülő joga abban, hogy gyermeke életének fenntartása érdekében mindent megtegyen? 

Nemcsak a szülő jogát nem lehet korlátozni, hogy a gyermekért mindent megtegyen, hanem magának a gyermeknek az élethez való jogát sem. A szülőnek pedig nem csak joga, kötelessége is a gyermek életének védelme.

Félreértett érzelmi-emberségi szempontból érthető az, hogy az orvosok a gyermeket meg kívánják kímélni a szenvedéstől, hiszen egy kómában fekvő beteg is érzékeli az ingereket, és egy idegrendszeri betegség valóban példátlan fájdalmakat jelenthet a kisgyermek számára. Ugyanakkor az idegrendszer feladja a szervezet alapműködtetését, amennyiben elviselhetetlenné válik számára a fájdalom.Az orvosok nyilvánvalóan az emberhez méltó életet szerették volna a beteg gyermek számára biztosítani, ugyanakkor elfelejtik azt, ami épp az orvostudomány számára a legszembeötlőbb, hogy az élet az emberi testben egy valóságos csoda.A sejtek összehangolt, hibátlan működése, az a finom egyensúly, amit egy hajszálvékony mezsgyén kell megtalálnia testünknek, hogy minden optimális legyen, a hőfok, a sav-bázis egyensúly – ez már önmagában is felveti egy magasabb erő jelenlétét.

A testünket Istentől kapjuk, az életünk hossza saját korábbi tetteinken és az ebből létrejövő karmánkon függ, valamint a Legfelsőbb elrendezésén.Nincs jogunk megrövidíteni ezt az életet, s különösen nincs jogunk egy másik élet, egy másik lélek tulajdonát elvenni.Még egy tárgyat sem lophatunk el egy másik embertől jogosan, nemhogy az életét. Érthetetlen, hogy a vatikáni kórháznak miért nem adták át a gyermeket. A fenti eset sajnos arra világít rá, hogyha nincs pontos tudásunk az életünk forrásáról, céljáról, a lélek természetéről, az emberi élet legfontosabb valós értékeiről, akkor hiába rendelkezünk fejlett tudománnyal, végzünk szívátültetést vagy jutunk el a Holdra, tudásunkat végső soron nem a társadalom és az emberiség szolgálatára használjuk.

A teológia épp ezekben a kérdésekben lehetne bölcs tanácsadója a tudománynak.

Fodor Kata – vaisnava (Krisna-hívő) teológus

Más vallási képviselők válaszai: » link