Makkai roti – Kukoricalepény házilag

Admin Hírek, Kenyérfélék, lepények, Receptek

Észak-India Pandzsáb tartományában nagy népszerűségnek örvendenek a kukoricaalapú lepények. Ez a változat kukoricát, kukoricalisztet és teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, és jól illik csaknem minden zöldségalapú ételhez. Gluténérzékenyeknek hajdina vagy más gluténmentes liszttel érdemes kipróbálni, a rizslisztet kivéve, mert az nem tartja eléggé össze a lepényt.

Hozzávalók:
4 dl víz
15 dkg kukoricaliszt
kukoricaszemek 1 cső kukoricáról (vagy konzerv, elhagyható)
3 ek vaj vagy étolaj
15-20 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 kk só
1 evk cukor
1/4 kk csípős paprikakrém
3-4 ek olvasztott vaj vagy ghí a tetejére

A vizet felforraljuk, majd félrehúzzuk a tűzről és belekeverjük a vaj vagy az olaj felét. Állandó keverés közben hozzáadjuk a kukoricalisztet, lefedjük és kis lángon 4-5 percig főzzük. A többi vaj vagy olaj hozzáadása után félretesszük hűlni. A kukoricaszemeket turmixgépben összetörjük, elkeverjük liszttel, paprikakrémmel, sóval és cukorral, majd mikor a főtt kukoricaliszt eléggé kihűlt ahhoz, hogy dolgozni tudjunk vele, ezt is hozzágyúrjuk. Közepesen kemény tésztát készítünk. Letakarva 1/2-3 órát pihentetjük.

Ismét átgyúrjuk egy kicsit, majd 16 egyenlő részre osztjuk. Ezekből gombócokat formálunk, és nyirkos kendővel letakarjuk őket. Az elsőből kevés liszt segítségével 15 cm átmérőjű, egyenletes vastagságú lepényt sodrunk. Felmelegített palacsintasütőre helyezzük, vigyázva, hogy ne gyűrődjön meg. Közepes erősségű tűznél kb. másfél percig sütjük, majd megfordítjuk és további másfél percig sütjük. Általában ekkorra már ballonszerűen felfúvódik. Ha túl erős a láng, akkor megég és kilyukad, mielőtt felfúvódhatna, ha viszont nem elég erős, akkor kiszárad és ezért marad lapos. A széleket konyharuhával finoman nyomkodva segíthetjük a felfúvódást. Amint a roti felfúvódott, egy konyharuhával bélelt kis kosárba csúsztatjuk. Felső felét megvajazzuk, majd lazán letakarjuk a konyharuha csücskével. Ugyanígy járunk el a többi makkai rotival is. Dekoratív, ha petrezselyemmel tálaljuk.