Minden vallásban megemlékeznek a halottakról – Isten tudja…

Október utolsó és november első napja nálunk a halottakról való megemlékezésről szól. Vallástól mentesen is, a nyugati világban mindenhol ezen a két napon emlékezünk meg halottainkról. Ám más vallásokban, más kultúrákban, ez másként működik. Vagy mégsem?
Ennek járt utána Rába Géza, a 24.hu Isten tudja rovatának szerkesztője.

A vaisnavizmusban (Krisna-hit) először is már a halál beállta előtt igyekeznek elvégezni minden fontos ceremóniát a nagy útra induló érdekében. A test elhagyásakor hamvasztásos módon temetik el a halottakat, elégetve a testet ugyanis ezáltal a lélek, amely a testet elfoglalta, az utolsó evilági, anyagi ragaszkodásait is feladhatja.

A halottak búcsúztatása itt korántsem áll meg, az eltávozott lelkeket két hétig kísérik, mantrák és imák kíséretében búcsúztatják, felajánlásokat téve igyekeznek elérni, hogy az illető vagy térjen vissza a lelki világba, vagy ha erre még lelki fejlettsége okán nem áll készen, akkor kedvező körülmények között szülessen meg újra. Ezeket a felajánlásokat általában a család fiú tagjai végzik el, leggyakrabban a fiú az apjáért. Sokan egy Gajá nevű városba zarándokolnak elvégezni ezeket a szertartásokat, ám otthon is ugyanolyan áldásokkal bírnak.

An indian priest offers special evening prayers on the flood banks of Ganges River , on the ocassion of Teej Festival , in Allahabad on September 12, 2018 . According to Hindu mythology to win the heart of lord Shiva goddess parvati showed austerity towards lord Shiva with her pure soul. Eventually her parents didn't like lord Shiva as her groom that is why goddess parvati started austretive devotion secretly her love and affection was so deep for Shiva that she left water, food and all of her comfort and started surviving only in the presence of pure air composed with devotion , according to Hindu calendar month on bhadrapada Shukl paksha( bright half) tritiya tithi Shiva blessed her that he will be marrying her and accepted her as his wife ,that is why it is also known as hartalika teej. 
All the Hindu festival in India is related to agriculture so this is how festival starts till the time of harvesting ( which will be in Diwali ) during ancient times when paddy used to start ripening slowly germination use to start all the women used to go to their mothers place and use to begin the celebration of all the festival till the time of harvesting . Like wise now also women visit their mothers place even after having busy lifestyle they celebrate this auspicious festival with austerity and devotion (without drinking water and food for a day) towards lord Shiva by praying to give long live to their life partner . (Photo by Ritesh Shukla ) (Photo by Ritesh Shukla/NurPhoto)
Fotó: Ritesh Shukla/NurPhoto

Az eltávozott ősatyákra minden évben két hétig emlékeznek Indiában, ez Bhadrapáda holdhónap sötét, tehát fogyó holdas két hetére esik hagyományosan, ami nagyjából szeptember-október hónapban esedékes.

Ekkor a Bhadrapáda csillagképben áll be a telihold, amelynek szimbóluma egy halotti ágy, a Nap vele szemközt pedig egy olyan zónában tartózkodik, ami a Pitriloka nevű bolygó lakóihoz kapcsolódik. A védikus írások szerint a lelkek átmenetileg ide, erre a bolygóra távoznak el a test elhagyása utána. Ebben a két hétben ezért az emberek az eltávozott ősökre emlékeznek, lángot, lámpást ajánlva, templomoknak adományoznak és megvendégelik a szenteket, papokat, ugyanakkor ez idő alatt nem tartanak ünnepségeket, esküvőket. Külön érdekesség, hogy minden kultúrában, így Indiában is akkora esik ez az időszak, amikor a Nap elkezd a déli pályája felé haladni, és alászáll az égen, vagyis amikor a hidegebb, sötétebb fele következik az évnek.

Fodor Kata – vaisnava (Krisna-hívő) teológus

Más vallási képviselők válaszai: » link

 

 • Mit kell tudni a Bhagavad-gítáról? (1)
 • Cimkék: