Nagyapa örökké élhet robotként?

Admin Filozófia, Hírek

Szeretné, ha elhunyt rokona személyiségét megkapná egy robot?

A Google levédetett egy szabadalmat, ami a személyiséggel rendelkező robotok gyártásáról szól. Mi pedig a lélek és a személyiségek ismerőit, lelkészeket, vallási tanítókat kérdeztünk arról:

Ön szerint megvalósítható, hogy egy elhunyt szerettünk személyisége újraéledjen egy robotban? – kérdezi tőlünk Rába Géza az Isten tudja rovatszerkesztője.

Az ember manapság már semmin nem lepődik meg. Azon sem, hogy a “töltse le Ön is szerette személyiségét” bizniszt már odaadták egy cégbirodalomnak.

Nem meglepő, hogy az ember mindig az öröklétre vágyakozik,hiszen a lélek maga örökkévaló, csak a test az, ami átmeneti, és ezzel nehezen barátkozunk meg.

Az örök élet elérésének viszont nem az a módja, hogy a Google újból „legyárt bennünket”, hanem hogy megszabadulunk az anyagi test képezte béklyóktól. Kétségtelen, hogy ezzel nagyobb munka van, mert ehhez rá kell térnünk az önmegvalósítás embert próbáló útjára, ami változást követel tőlünk, belső fejlődést, bizonyos ragaszkodásainktól, rossz beidegződéseinktől való megszabadulást, amihez bizony erőfeszítést kell tennünk, mindezt amellett, hogy közben próbálunk megélni, felnevelni a gyerekeinket, néha pihenni, stb.

Sajnos az nem működik, hogy egy szerettünk lelke – amihez a személyisége szorosan kapcsolódik – a kedvünkért elfogad egy robot testet, bármennyit is fizessen érte egy cég és dolgozzon ki rá csúcstechnológiát. Vannak ennek a világnak bizonyos törvényszerűségei, amiket sem erőszakkal, sem pénzzel nem fogunk tudni megváltoztatni. Számtalan nagyhatalmú személyiség próbálkozott már ilyen módszerekkel a szentírásaink szerint, de mindig rossz vége lett, és rá kellett döbbenjenek, hogy amit Isten egyszer kitalált, azon mi nem fogunk tudni kényünk-kedvünk szerint változtatni.
A lélek valóban életre tud kelteni bizonyos testeket, akár egy robotét is, de attól, hogy egy illető személyiségét bizonyos algoritmusok alapján kopírozzák, a lélek még nem fogja automatikusan elfogadni azt a robot-testet, hisz a karma törvénye sodorja őt a tettei által létrehozott sorsa felé, a reinkarnáció örvényében. Ám ha egy lelketlen robot valakinek megteszi rokon gyanánt, hát vegye meg, de az sosem lesz ugyanaz az ember, mint akire ő vágyik, csupán egy illúzió.

Gandharviká Préma déví dászí (Szilaj Péterné)
vaisnava (Krisna-hívő) lelkész

Más vallási képviselők válaszai >>