Govardhana-pūjā – Édességfesztivál Krisna-völgyben

Admin Hírek, Krisna-völgy

Krisna-völgyben idén november 10-én rendezik az Édességfesztivált, amely során mintegy 2 tonna édességet ajánlanak fel Kṛṣṇának, majd osztanak ki a résztvevők és a falu lakói között. Az ünnepség utáni napokban környékbeli iskolákat látják vendégül a Krisna-völgyi Általános Iskola tanulói, a már tradicionális találkozót maguk az iskolások is nagyon várják.

A Govardhana-pūjā nevű hagyományőrző ünnepség eredetileg India Vrṇdāvana nevű falujából származik, egy aprócska településről, ahol Kṛṣṇa 5300 évvel ezelőtt gyermekkorát töltötte. A szentírások szerint csodálatos kedvtelései és tanításai közé tartozik, amikor megleckéztette a félistenek vezetőjét, Indrát, akit hatalma rendkívül gőgössé tett. Vrṇdāvana lakóit rávette, hogy az Indrának szánt évenkénti áldozatot inkább mutassák be a közelben fekvő Govardhana-hegynek, s ne az alapanyagokat ajánlják fel, hanem inkább készítsenek ízletes süteményeket és más finomságokat belőle. Indra büszkeségében féktelen haragra gerjedt, s az évszakra egyáltalán nem jellemző monszunszerű esőzést bocsátott a földre. A vízözön áradásokba csapott át, s a falu lakói Kṛṣṇánál kerestek menedéket, aki végül felfedve kilétét és hatalmát felemelte a Govardhana-hegyet és ernyőként tartotta azt a falu népe fölé.

A Govardhana-pūjā ünnepsége számos tanítást rejt. Világossá teszi, hogy Isten hatalmával senki sem vetekedhet és a büszkeségből elkövetett tettek kudarcra vannak ítélve. Másrészről megmutatja, hogy Isten, amennyiben követjük utasításait, mindig megvédelmezi követőit, híveit, s ha szükséges, ehhez csodálatos tetteket visz végbe – számára nem létezik lehetetlen.

A Govardhana ünnepséget a hívek már évtizedek óta megrendezik hazánkban is, melyre egész Európából sok vaiṣṇava érkezik, s melyre minden érdeklődőt szeretettel varṇák. Az eseményre évről évre több és egyre különlegesebb finomságokat sütnek a hívők, hogy elégedetté tegyék Kṛṣṇāt.

A tradíció szépen bemutatja az indiai áldozati ceremóniák lényegét. Minél több kincsünket ajánljuk fel Istennek, mi magunk is annál több viszonzásra és védelemre számíthatunk Tőle, hiszen az életünkhöz szükséges forrásokat sem mi állítjuk elő, hanem csak kölcsönbe kapjuk Istentől, függünk szeretetén.
Krisna-völgyben már folynak az előkészületek a november 10-én, szombaton esedékes fesztiválra, amely énekkel, tánccal és a tehénvédelmi központban a tehenek és borjak megetetésével kezdődik. Az édességekből a templomszobában közben egész hegyet raknak a szervezők, s a felajánlást követően másnap ételosztást tartanak Somogyvámos 800 fős lakossága részére.

Az ünnepséghez kapcsolódó felajánlásként november 12-én, A Krisna-völgyi Śrī Prahlāda Általános Iskola tanulói a szomszédos iskolák diákjait is meghívták, hogy finom édességekkel vendégeljék meg barátaikat, mintegy 200 gyermeket, ez az ő „Édesség fesztiváljuk”, ahol egész napos programmal, játékkal, állatsimogatással telik a gyerekek napja.

www.krisnavolgy.hu

kommunikációs referens: 
Tóthné Bakondi Laura 
+36-30-530-6371