November 15.: Időtlen tanítások egy folyton változó világban

Admin Hírek, Programajánló

  1. november 15-én konferenciára kerül sor az ősi indiai védikus írások lényegéről és jelentőségéről.

A több mint tíz éve rendszeresen megrendezett Létkérdés Konferenciák az emberi lét sorskérdéseit járják körbe. Az egyik ilyen nagy kérdés, hogy léteznek-e olyan örökérvényű írások, amelyek megbízható iránytűként szolgálhatnak az ember számára. A sokezer éves India hagyományban így tekintenek a szanszkrit nyelvű védikus írásokra.   

Az idei rendezvény célja a teológiai ismeretterjesztés: a nagyközönség megismertetése azokkal a szentnek tekintett szövegekkel, melyek meghatározzák a védikus hagyomány gaudíja ágának filozófiai, teológiai szemléletét, vallásgyakorlatát és kultúrájának alapjait.

E jelentős védikus írások fontos részét képezik a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (www.bhf.hu) tananyagának is. A konferencia a nagyközönség számára is lehetőséget kínál a védikus alapművek vaisnava szemszögből való megismerésére, ami eddig csak a Főiskola hallgatói és tanfolyam-látogatói számára volt lehetséges.

A konferencia előadásait a Főiskola gyakorlott oktatói tartják. A bevezető előadás a szentírás fogalmát értelmezi a hagyomány szemszögéből, megalapozza annak tekintélyét és bemutatja a különböző szövegek kapcsolatát. A további tíz előadás egy-egy szöveg tartalmát és célját ismerteti huszonöt perc terjedelemben. Szó esik például a nyugati világban is viszonylag ismert Mahábhárata és Rámájana eposzokról, az Indiai Bibliájaként is ismert Bhagavad-gítáról, továbbá más, a vaisnava hagyomány számára kiemelkedően fontos írásokról.

A konferenciát mindazok figyelmébe ajánljuk, akik betekintést szeretnének nyerni az ősi tudást közvetítő írások rejtelmeibe – olyan előadók segítségével, akik nem csak tanulmányozzák, hanem élik is e tanításokat. A konferencián való részvétel ingyenes, ám előzetes regisztrációhoz kötött.

XIII. Létkérdés Konferencia

Időtlen tanítás

Védikus szentírások a gaudíja vaisnava hagyomány fényében

Időpont: 2018. november 15.

Helyszín: A Lélek Palotája. Budapest, 3. kerület, Lehel utca 15-17.

Részletes program és információ: www.letkerdes.hu
Az esemény facebook oldala: https://www.facebook.com/events/1962682300445263/