Pāṇir Maharani Maharani – Paradicsom leves sült házisajt-kockákkal

Admin Hírek, Levesek, Receptek

Ezt a könnyű, gyorsan elkészíthető bengáli levest személyesen Śrīla Prabhupāda tanította követőinek 1968-ban Montrealban. Ezt az ételt eszik főételként is rizzsel, ha sűrűbbre főzik, télen viszont meleg levesként érdemes fogyasztani.

Hozzávalók:

300 ml friss házi sajt (2 l tejből)
2 evőkanál sárgaborsó vagy teljes búzaliszt
100 ml ghí vagy növényi olaj a sütéshez
1 kávéskanál római köménymag
250 ml hámozott, darabolt paradicsom
1/8 kávéskanál csípős pirospaprika
1/4 kávéskanál kurkuma
6 dl víz vagy savó
1 kávéskanál só 2 evőkanál friss korianderlevél,
kapor vagy petrezselyem

A házisajtot 1 1/2 cm-es kockákra vágjuk, zsírpapírra helyezzük, majd megszórjuk a liszttel. 10 percig száradni hagyjuk. A ghít felmelegítjük, és óvatosan kisütjük benne a sajtot. Kiszedjük, és lecsöpögtetjük. A fennmaradó ghíbe beleszórjuk a római köményt, és megbarnítjuk. Belekeverjük a paradicsomot, a pirospaprikát és a kurkumát, és 3-4 percig főzzük. Hozzáöntjük a többi hozzávalót és a sült sajtkockákat, és felforraljuk. Kis lángon 10-12 percig tovább főzzük. Elkészítési idő: 35 – 40 perc.