Ünnepi ételosztás Egerben

Admin Hírek, Sajtópont

Az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány kiemelt karácsonyi ételosztást tart Egerben, december 15-én délben. 400 adag egytálételt és tartós élelmiszert osztanak ki a rászorulóknak, több önkéntes egri egyetemista részvételével. A tanulók korábban igénybe vették az Alapítvány diákétkeztetési programját és most ők segítenek a bajbajutottakon.

Az alapítvány fő feladatának tekinti, hogy segítse a rászoruló, a szociálisan hátrányos helyzetűek illetve a beteg gyermekek étkeztetését. Egri Irodájukat 1999-ben alapították a Krisna-hívők azzal a céllal, hogy az alapítvány célkitűzéseit önkénteseik (széleskörű civil összefogással) megvalósítsák.

Az emberi szükségletek alapja az étkezés, a test fenntartása, mivel csupán ennek biztosításával képes az egyén fejlődni, gondolkodni és megoldani egyéb problémáit. Az Egerben működő Ételt az Életért Programiroda munkatársai évek óta naponta félezer adag meleg ebédet osztanak ki a helyi rászorulóknak – ami éves szinten több mint 100 ezer tál meleg ételt jelent. Hogy valóban a legrászorultabbak vehessék igénybe e szolgáltatást, a Családsegítő Intézettel együttműködve kutatják fel a szegénységi küszöb alatt élőket. Úgy vélik, a társadalom felemelkedése érdekében első lépésben az éhező rétegen kell segíteni. Kötelességüknek érzik az elesett helyzetben lévő embertársaink megsegítését politikai, etnikai vagy vallási hovatartozásukra való tekintet nélkül.  A létminimum alatt élő nagycsaládosok, egyedülállók, idős nyugdíjasok, fiatal párok veszik igénybe a szolgáltatásukat.

2016-ban indult a diákétkeztetési programjuk, melynek keretein belül az Eszeterházy Károly Egyetem nehezebb sorsú hallgatói számára biztosítanak ingyenes egytálételt. A hallgatók tanulmányi és fenntartási költségei sok családnak rendkívül megterhelőek, a cél azonban az, hogy a diákok a szakma vagy a diploma megszerzéséig az oktatásban maradjanak és összpontosítsanak tanulmányaikra – vélik a Krisna-hívők. A felsőoktatásban résztvevő diákok terheinek enyhítésére létrejött szociális program folyamatos, de a legnagyobb igény a szorgalmi időszakban várható. A visszajelzések alapján nagy segítséget jelent ez a támogatás az egyetemistáknak. Átlagosan napi 100 diák él az ingyenes lehetőséggel, a hallgatók többsége visszatérő és elégedett vendég. A változatos és egészséges egytálétel mellé kenyér és esetenként édesség is jár, melyet bármely szak hallgatója, nappalis vagy levelezős diák igényelhet érvényes diákigazolványával. A program szervezői remélik, hogy kezdeményezésük példaértékű lesz, és hazánkban egyre több ingyenes diákétkeztető pont nyílik majd.


December 15-én, karácsony alkalmából tartott akciójukon 400 nélkülöző fog ellátásban részesülni, melynek során meleg egytálétel, friss kenyér, tartós élelmiszer csomag (tartalma: rizs, olaj, liszt, cukor) tejtermékek, édességek, péksütemény találnak majd gazdára. A kiosztásban az egri Eszterházy Egyetem hallgatói is segíteni fognak, hogy viszonozzák az Alapítvány rendszeres támogatását, illetve hogy megtapasztalják az adás örömét azok után, hogy maguk is átéltékk, milyen érzés nélkülözésben élni.

karácsonyi ételosztás helyszíne: a volt (tánciskola) 3-as iskola belső udvara (a Wignerrel szemben)

Időpontja: 2018. december 15. (szombat), déli 12 óra
 
Kapcsolattartó: Nyolcas Olivér főszervező Ételt az Életért Alapítvány Egri Irodája, tel: +36 30/779-4449