Ízletes és egészséges vegán csemege, mely édes ízét nem a cukortól
nyeri, hanem pusztán a datolyától.
Hozzávalók:
30 dkg datolya
kókusztejszín
dió
mandula
kesudió
2 ek kakaó
Elkészítés:
A datolyát kimagozzuk és annyi kókusztejszínnel, amennyi ellepi,
feltesszük főni. Akkor járunk jól, ha a datolyán puhább fajta, nem túl
kemény, mert jobb állagú édességet kapunk a végén. Főzés közben 2-3
percenként keverjünk rajta. Kb. 15 perc után lehúzzuk a tűzről és
turmixgépben vagy botmixerrel pépesítjük a főzetet.
Közben a magvakat 1:1 arányban keverjük és majdnem az összeset durvára
őröljük. Ami megmarad, azt még finomabbra őröljük tovább, ebbe fogjuk
ugyanis belehempergetni majd a golyókat.
A datolyapéphez időközben hozzáadjuk a kakaót, és most már folyamatos
keverés mellett kicsit még tovább sűrítjük kis lángon. Ha már jó tömör
állagú a főzet, hozzáadunk a durvára őrölt magvakból egy másfél
bögrényi mennyiséget, alaposan elkeverjük, majd kiterítve 30 percre
hűtőbe tesszük a masszát.
Miután kihűlt, olajos kézzel golyókat formázunk belőle, megforgatjuk a
finomra darált magok keverékében és gusztusos mignon papírba
helyezzük.