December 14.: Gītā-jayantī – Bhagavad-gītā megjelenési ünnepe

Admin Hírek, Programajánló, PROGRAMOK

December 7. a Gītā-jayantī megjelenési ünnepe, a Bhagavad-gītā születésnapja, amelyet azonban Budapesten december 14-én ünnepelünk meg védikus rítus szerint! (A Bhagavad-gīta szó szerinti jelentése: „Az Úr éneke”.) A Bhagavad-gītā védikus szentírás, amelyet több mint 5000 évvel ezelőtt az Úr Kṛṣṇa adott át barátjának és hívének, Arjunának a kuruketrai csatamezőn, és teljes egészében tartalmazza az önmegvalósítás védikus ismereteinek lényegét.

A 700 vers során, az Úr Kṛṣṇa részletekbe menően adja át a védikus tudás legjavát Arjunának. Felvilágosítja, hogy a lélek keletkezés nélküli, halhatatlan és örökkévaló, valamint megmutatja, hogy az emberi élet tökéletességéhez a bennünk lakozó örök lélek felismerésén keresztül vezet az út. Ez a legnagyszerűbb, nagy hatást kiváltó olvasmány eloszlatja a tudatlanságot és a téveszméket, és visszaadja az emlékezetünket, miszerint lelki természetűek vagyunk.
Az ünnepség része egy tradicionális tűzszertartás, amelynek áldásos, tisztító ereje emeli a program fényét. A megjelenési napot követő hétvégén, december 14-én, szombaton tartjuk az ünnepi felolvasást, amit Śrīla Śivarāma Swami Mahārāja vezet majd, a védikus tűzceremóniát pedig Bhaktipada Prabhu végzi majd el.

Az idei évnek két különlegessége is van, ez Śivarāma Swami Mahārāja 70. születésnapja. A magyar hívők nekik köszönhetik, hogy megismerhették és mai napig, magyar nyelven tanulmányozhatják a Bhagavad-gītāt. Ezért szimbolikusan meg is emlékeznek erről a jeles évről.
A másik apropó pedig, hogy 2019 a Kṛṣṇa-hívők életében a Gītā Éve. A kṛṣṇások azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy 2019-től minden magyar érdeklődővel megismertetik a legfontosabb védikus szentírást, amely a Föld első életvezetési útmutatója és képes választ adni az élet bármely nagy, problémás kérdésére.

Az Gītā-jayantī ünnepség helyszíne és időpontjai:
Budapesti Templom: december 14. szombat 10.30 és 17.00 órától (választás lehetséges).

Program: A Bhagavad-gītā verseinek felolvasása, a Gītā áldásai, lakoma.
A programon való részvétel legalább 1 könyvcsomag támogatásával lehetséges. Erről érdeklődni lehet a program szervezőjénél.

Az idei évi Gītā-jayantin – a korábbi évekhez hasonlóan – a résztvevők nem
csak Bhagavad-gītākat szponzorálnak, hanem Śrīla Prabhupāda más könyveit is megvásárolhatják.
7 féle könyvcsomagot állítottunk össze, hogy mindenki találjon kedvére
valót.

Kérlek, jelezzétek részvételi szándékotokat december 6-ig az
időpont és a szponzorálni kívánt könyvcsomag megjelölésével
telefonon: 06 30 600 14 59 vagy
e-mailen: [email protected]

Mit adott nekem a Bhagavad-gītā?