Mit tehetsz Te az erdőtüzek ellen?

Admin Hírek, Öko

Soha nem látott méretekben ég az amazonasi őserdő, a Föld tüdejének is nevezett különleges, összetett lombkoronarétegekkel, és a bolygónk legszínesebb ökoszisztémájával rendelkező erdőterülete. Az Amazonas vidéke a biodiverzitás tankönyvi példája volt, egészen napjainkig. Az amazonasi őserdő olyan fajok számára jelent menedéket, amelyek a bolygón sehol máshol nem lelhetőek fel. Az erdők nemcsak Brazília számára jelentenek erőforrásokat, hanem az emberiség egészének nyújtanak oxigént és gyakorlatilag az életet.

A világ számos pontján, így Indiában és Kínában is felismerték, hogy az erdősítés a klímaváltozás megállításának vagy lassításának egyetlen lehetséges módja. A jó talaj pedig nem feltétlenül előfeltétele ennek, éppen fordítva, az erdősített területek nedvesebben, hűvösebben tartják a földet, így védelmet nyújtanak a talajerózióval szemben. Afrikában soha nem látott zöld falat kívánnak építeni facsemetékből. Brazíliában mindeközben gazdasági okokra hivatkozva rendkívüli mértékben kezdik kitermelni az erdőterületeket. Az államilag engedélyezett irtások mellett rengeteg illetéktelen irtás is zajlik. A sokszor tudatos felégetés pedig olyan katasztrófákhoz vezethet, mint az e percekben is zajló erdőtűz. Nemcsak állatok ezreit, hanem őslakosokat, embereket is veszélyeztet ez a helyzet. Hosszabb távon azonban beláthatatlan hatása lehet az égésnek. Mind az így felszabaduló CO2 miatt, mind az oxigéntermelés csökkenése végett.

A Krisna-hívők a zöld életmód szükségességére és a választásainkból fakadó felelősségre, a tudatos vásárlásra szeretnék felhívni a figyelmet. Amíg ugyanis kereslet van azokra a termékekre, amelyeket Brazília ezeken a felégetett területeken termel, addig mindig lesznek olyan tudatlan, oktalan emberek, kereskedők, akik a pusztítás árán kívánnak anyagi biztonságot teremteni önmaguk és családjuk számára. Az egyetlen megoldás tehát, hogy tudatossá válunk fogyasztói szokásainkról, választásainkról, a pénzbeli hozzájárulás ugyanis ránk nézve is karmikus visszahatásokat ad. Kerüljük a hús fogyasztását, amely egyre több és több takarmánygabonát igényel! Kerüljük az olyan élelmiszeripari és kozmetikai termékeket, amelyek alapanyagként használják az innen származó pálmaolajat, de akár az avokádó vagy más egzotikus termék is származhat e régióból. Fogyasztás előtt mindenképpen tájékozódjunk, hogy etikus forrásból származik-e a termék, amelyet megvásárolunk!

A röpke anyagi haszon reményében egyes farmerek gyakorlatilag az egész emberiséget és a Földön élők jövőjét egyaránt veszélyeztetik. Ez ellen még ma, most, ebben a pillanatban is tehetünk, nem csak valamikor a távoli jövőben.

Válassz okosan!