Október 27.: Édességfesztivál

Admin Hírek, Programajánló, PROGRAMOK

Krisna-völgyben idén október 27-én rendezik az Édességfesztivált, amely során mintegy 2 tonna édességet ajánlanak fel Krisnának, majd osztanak ki a résztvevők és a falu lakói között. 

 A Govardhana-púdzsá nevű hagyományőrző ünnepség eredetileg India Vrindávan nevű falujából származik, egy aprócska településről, ahol Krisna 5300 évvel ezelőtt gyermekkorát töltötte. A szentírások szerint csodálatos kedvtelései és tanításai közé tartozik, amikor megleckéztette a félistenek vezetőjét, Indrát, akit hatalma rendkívül gőgössé tett. Vrindávan lakóit rávette, hogy az Indrának szánt évenkénti áldozatot inkább mutassák be a közelben fekvő Govardhana-hegynek, s ne az alapanyagokat ajánlják fel, hanem inkább készítsenek ízletes süteményeket és más finomságokat belőle. Indra büszkeségében féktelen haragra gerjedt, s az évszakra egyáltalán nem jellemző monszunszerű esőzést bocsátott a földre. A vízözön áradásokba csapott át, s a falu lakói Krisnánál kerestek menedéket, aki végül felfedve kilétét és hatalmát felemelte a Govardhana-hegyet és ernyőként tartotta azt a falu népe fölé.

 

A Govardhana-púdzsá ünnepsége számos tanítást rejt. Világossá teszi, hogy Isten hatalmával senki sem vetekedhet és a büszkeségből elkövetett tettek kudarcra vannak ítélve. Másrészről megmutatja, hogy Isten, amennyiben követjük utasításait, mindig megvédelmezi követőit, híveit, s ha szükséges, ehhez csodálatos tetteket visz végbe – számára nem létezik lehetetlen.