Tél kincsei sült szabdzsi 

Admin Hírek, Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

A tél végére igencsak unhatjuk már a tésztás és burgonyás ételeket, és testünk lelkünk vitaminokért kiált. Az olajos magvak zöldségszószba való belepirításával teljesértékű főételeket kaphatunk. A mandula ráadásul nagyon finom is. Ennek a zöldséges főételnek a lelke a mandula mellett a cékla, ami a vérképzés élversenyzője is. Garantált, hogy egy ilyen gazdag ebéd után egy darabig nem leszünk éhesek…
 
 
 
Hozzávalók:
1 kis fej brokkoli
4 nagyobb burgonya
2 kisebb fej cékla
15 dkg egész, héj nélküli mandula
1 pritamin paprika
1 kk hing asafoetida, hagyma helyett
1 kk római kömény
olaj a sütéshez
 
A zöldségeket – a paprika kivételével – meghámozzuk, megmossuk, lecsöpögtetjük és egyenletes kockákra, szálakra vágjuk. A brokkoli helyett tetszés szerint esetleg karfiolt is használhatunk.
 
A zöldségeket egymás után kisütjük bő olajban, érdemes a brokkolival kezdeni. Majd lecsöpögtetjük őket. Sülés közben egy másik serpenyőben tisztított vajat, vagy olíva olajat hevítünk. 1 teáskanál római köményt és ugyanennyi hinget szórunk bele, akik csípősebben szeretik, fekete borssal fokozhatják az ízélményt.
 
A paprikát apróra vágjuk és a mandulával együtt megpirítjuk a fűszeres olajban. Amikor már színe van, egy fedő alatt rövid ideig összepároljuk. Így a mandula és a pritamin is kicsit puha lesz. Kis lángon végezzük a műveletet, de ha nagyon vékony falú a serpenyőnk, szükséges lehet alá egy kis víz. 
Kb. 7-8 perc elteltével hozzákeverjük a kisült zöldségeket, és sózzuk. Tetszés szerint friss zöldfűszerekkel is dekorálhatjuk a tányéron Párolt rizzsel és savanyúsággal tálaljuk.
 
Jó étvágyat!