A tudat a tudományban – nézőpontok találkozása a tudatkutatásban

Admin Hírek, Kiemelt

A Florida államban található Gainesvilleben rendezték meg “A tudat a tudományban” (Consciousness in Science) elnevezésű 3 napos konferenciát, amelyet a Krisna-tudatú Hívők Nemzetközi Közössége (ISKCON) szervezett, hogy összehívja a tudományos és spirituális világ tudatkutatással foglalkozó koponyáit. A Közösségen belül is a Bhaktivedanta Intézet volt a program szervezője.

A konferencia előadói között szerepeltek világi és Krisna-hívő előadók is, így minden nézőpontból terítékre került a tudat és a tudomány kapcsolata. A konferencia jelentős mérföldövet jelent az ISKCON történelmében, ez az eddigi legnagyobb tudományos rendezvény.

Az előadók között szerepelt a Magyarországon is ismert Michael Cremo (Drutakrama Das) és dr. Tasi István (Isvara Krisna Das), aki a „A természet IQ-ja” témáról, az állati viselkedésről, az állati elmék titokzatos eredetéről mesélt a konferencián.

Cremo, Jensen, Tasi – előadások angol nyelven

A rendezvény megnyitójának a Harn Museum of Art adott otthont. 

https://drive.google.com/file/d/1M5jfGaUdNWQpCadIqcO-gvFBVrNdWm71/view?ts=5c42a149

A konferencia első napján Brenda Dunne tartott egy rövid előadást a tudat különleges, még a számítógépekre is gyakorolt hatásáról. Ezt követően jött a szakma egyik nagyágyújának számító Stuart Hameroff úr előadása, aki a tudatkutatás nemzetközi tekintélye. Élvezetes előadás formájában mutatta be a tudatról alkotott nézeteit. A következő két napon öt kontinens tizenöt országából érkezett vendégek adták elő gondolataikat a tudatról, különböző tudományterületeket érintve. Köztük többen az újraformálódó Bhaktivedanta Intézetnek a tagjai, vagyis a Krisna-tudat Nemzetközi Közösségének értelmiségi szereplői.

https://drive.google.com/file/d/1udrDE7s5Vsx1UFg4xjCukXyBf2u1nl4C/view?ts=5c43d5f8

A második napon plenáris előadásokra került sor. A tudomány hagyományos keretei között gondolkodó, valamint vaisnava előadók váltották egymást. Annak ellenére, hogy az egyik oldal képviselői a tudatot az anyagból eredeztetik, míg a másik oldal szerint a tudat anyagon túli, nagyon jó hangulatú a konferencia menete, a kerekasztal is barátságosan zajlott. Éppen ebben rejlik e konferencia egyedisége is sikere: nagyon különböző nézetű emberek adtak elő, a hangulat mégis felemelő volt és kölcsönös tiszteletről árulkodott. A tudomány legnagyobb eredményeit így, közösen, együtt gondolkodva érhetjük majd el a tudatkutatásban is.

A konferencia utolsó hivatalos napján csak vaisnava értelmiségiek adtak elő, párhuzamosan két-három tematikus szekcióban. A tematikus bontás jó lehetőséget adott arra, hogy a hasonló területekkel foglalkozó hívők, bhakták is egymásra találjanak, és jövőbeni közös munkákról is tervezgessenek.

Bővebb beszámoló: ITT