108 grafika a védikus szentírásokról – Fatér Barna kiállítása Belgiumban

Admin Hangtár, Hírek, Kiemelt, Médiatár

Január 25-én nyílt meg Fatér Barna festőművész kiállítása a belgiumi Radhadeshben működő Szent Művészetek Múzeumában (Museum of Sacred Art, MOSA). A múzeum elsősorban a vaisnava hagyomány jegyében született antik, illetve kortárs művészeti alkotásokat mutatja be, épp amilyenek Fatér Barna művei.
 
Fatér Barna festőművész és grafikus egy nagyszabású projekt keretében 108 műalkotást készít, amivel a Bhagavad-gītā, Srīmad Bhāgavatam és Mahābhārata, illetve Rāmāyaṇa történeteit jeleníti meg. A múzeum az eddig elkészült 68 képet állította most ki, reprezentatív külsőségek mellett.
 
A képek digitális technikával készülnek, és a legapróbb részletekig hűen tükrözik a szentírások történeteit. A szemlélő felfedezheti a szellemi rokonságot egyrészt a középkori táblaképek művészetével, mivel azok is egy-egy szentírásbeli történetet ábrázolnak, másrészt az egyiptomi falfestmények sajátos dimenzióvilágával, mivel Fatér Barna képein a térábrázolás egészen sajátos módon történik, és alakjai inkább emblematikusak, mint természethű ábrázolások. 

A digitális készítési technika csodálatos minőségű, sajátos nyomdatechnikával társult, aminek eredményeképpen a kiállított képek színei élénkek és rendkívül részletgazdagok. 

A lebilincselő szentírásbeli történetek lebilincselő ábrázolásokat ihlettek. Reméljük, hogy a képeket hamarosan Magyarországon is láthatjuk majd.  Az interjúban hallhatunk a képek készülésének hátteréről és a festőművész munkáját ihlető élményekeről. 
 
A mikrofonnál: Mérő Mátyás.
Kellemes hallgatást! Gauranga!