A madarak csodája

Admin Filozófia, Hírek

Az egész dolog úgy néz ki, mintha egy rajzfilm lenne, és néha rajzfilmként is mutatják be. Az egyik unokaöcsém mesélte, hogy mikor ők tanulták az evolúciót… Kérdeztem, hogy hogy magyarázták neked, hogy próbáltak meggyőzni. Azt mondta, hogy „Hát mutattak egy animációt: bejött bal oldalon egy dinoszaurusz. Ott volt egy bokor. Bement a bokor mögé, és kirepült egy madár. És így is jött létre a dinoszauruszból a madár”. De hát ez egy magyarázat? Ez nem egy tudományos igényű levezetés.

Kádár Miklós: A szárny az csak egy valami tákolmány? A csontrendszer, a légzőrendszer nem egy…?

Dr. Tasi István: Igen, nagyon mások a madarak, és nincsen levezetés. Tehát valójában, ahogy te is mondtad, nincsenek részletes magyarázatok a hogyanra. Egyik fajból a másikba. Mondják meg egy fajról, hogy az miből jött létre, és magyarázzák el apró lépésenként, apró, mindig hasznos változások sorozataként, hogy miként jutott el A-ból B-be. És nincs ilyen levezetés.

Ezért különleges elmélet számomra ez az evolúcióelmélet. Vagy azért különleges, hogy olyan sokan elfogadják. Mert van egy általános elmélet, amit nem lehet alkalmazni a konkrétumokra. Az egyedi dolgokra nincs levezetés. Hát akkor lehet, hogy ez az általános elmélet egyszerűen nem jó.

Itt az evolúcióelmélet teljesen meséssé válik, mintha csak valaki a varázspálcáját suhogtatná: „és akkor megjelent a szárny”. Ez abszurdum. Hogyha valaki biológiailag tudatos arról, mit jelent egy szárny, mit jelent akár egyetlen tollnak a mikro-felépítése, hogyan kapaszkodnak egymásba az apró szálacskák azért, hogy egyáltalán szó lehessen arról, hogy repüljön…

Hogy valaki hosszú szőrű karral verdes, annak semmi eredménye nem lesz a repülés szempontjából. Ahhoz, hogy egy szárny repülésre alkalmas legyen, már nagyon-nagyon komplexnek kell lennie. Hogy jut el az egyikből a másikba? Nincs levezetés, nincs magyarázat. Mese van, rajzfilmek vannak, egy nagy ideológia van, és hiányzik a tudományos alapja.

Kádár Miklós: Na most akkor miért gondolja bárki is azt, hogy csak így hátrafelé dobálva az alkatrészeket majd összeáll egy legmodernebb TV, vagy egy szuperszonikus gép? Ezek a hasonlatok bemutatják, hogy itt valami nagyon az ideológia irányába ment el.