Ajándékozás a Krisna-tudatban

Admin Filozófia, Hírek

Nemrégiben kaptuk a kedves kérdést, hogy Krisna-hívőként mit gondolunk az ajándékozásról és a tárgyi meglepetésekről. Felmerül a kérdés, hogy ha nem ez a test vagyunk, hanem szellemi lélek, aki rendelkezik egy testtel, akkor mégis mi a megfelelő ajándék számunkra, mi az, amit jó és helyes adni, vagy egyáltalán jó-e az, ha ajándékozunk?

Általános elvek

Az ajándékozás számos okból történhet. A legfontosabb elv a Krisna-hívők életében, hogy az ajándékozás és ajándékok elfogadása – amelyet egyébként tekinthetünk adományozásnak és adományok elfogadásának – a hívők közötti szeretet-kifejezés 6 jele közé tartozik. Noha nem vagyunk azonosak az anyagi testünkkel, mégis csak ez az anyagi test, amely lehetővé teszi, hogy megtapasztaljuk az anyagi világ jelenségeit. Ebben kell élnünk. Olyan, mint egy szolgálati autó, amelyre azért is kell vigyáznunk, hogy minél tovább itt lehessünk és minél hosszabb ideig gyakorolhassuk a lelki-vallásos folyamatokat.

A megfelelő, jó ajándék jellemzője, hogy személyre szóló. Krisna-tudatos értelemben nem az anyagi értéke határozza meg, hogy jó-e, inkább az, hogy szívből adjuk. Lehet ez kézzel készített apróság vagy akár egy egészen extra dolog is. A drága termékek vásárlása nem cél ebben a kultúrában sem, mégis, ha egy mobiltelefonra vagy egy drága háztartási eszközre van szüksége az illetőnek, mint mondjuk egy kismamának egy mosógépre, akkor az fontos ajándék lehet, hisz ebben az élethelyzetben amúgy is rengeteg alaptermék megvásárlására van szükség, amik ilyenkor szintén drága, hasznos és fontos ajándékok lehetnek. Egy vallásos ember tehát éppúgy tud örülni egy nem kifejezetten vallási tartalmú ajándéknak is, ha az az adott helyzetében releváns, értékes az életében, segíti, megkönnyíti a mindennapjait, és az egyszerű, környezettudatos életmód jegyében használható.

Indiában számos különféle meglepetést adnak egymásnak az emberek, népszerűek a nemesfémek és az ékszerek, míg itt Európában a kultúra követői inkább az indiai egzotikumokat szeretik adományozni: füstölőt, indiai kelméket, ruhákat, fűszereket, keleti alapanyagokat. Jó lehet, ha valamilyen bioterméket, Krisna-völgyi finomságot választunk, de annál sohasem lehet jobb, ha magunk készítünk valamit. Ilyenkor azonban fontos szabály, hogy olyan ennivalót, finomságot adjunk, amit már felajánlottunk Istennek, vagyis prasádamot, megszentelt ételt, kivéve, ha kifejezetten azzal a céllal adjuk, hogy a hívők maguk ajánlhassák fel azt a saját házi oltárukon.

Családi évfordulók

A születésnap speciális alkalom, amikor a szülött invitálja és vendégeli meg környezetét és barátait, hasonlóan az európai kultúrához. Ebben az esetben nem a vendégek ajándékozzák meg az ünnepeltet, hanem fordítva (persze, nem kizárt, hogy a vendégek is viszonozzák a gesztust). Ennek célja, hogy a születésnapos próbálja elégedetté tenni szüleit, barátait, családját, vagyis jelképesen szolgálni őket.

A születésnap vagy akár egy házassági évforduló alkalmából szép ajándék lehet, ha valaki adományozást szponzorál egy helyi templomban az ünnepelt nevében. Itt az egészen nagy értékű felajánlástól kezdve, a napi virágfüzér finanszírozásáig bármi előfordulhat. Nagyszerű lehetőség, ha az oltárra készített édességeket, csemegéket kiosztják az ünneplő vendégek között.

A névnap ünneplése inkább nyugati szokás, nem annyira jellemző a Krisna-hívőkre annál is inkább, mert a lelki avatással vagy névadó ceremóniával az élet során 1-2 alkalommal még módosulhat is a születési név.

Lelki jellege miatt a születésnapnál fontosabbnak tartjuk a lelki avatás időpontját, hiszen ez nem egy átmeneti anyagi születést, hanem egy örök eredménnyel járó lelki születést szimbolizál, amikor az illető úgymond beleszületik Krisna családjába. Ezekre a lelki ceremóniákra összegyűlik a család, hogy szemtanúja lehessen a ceremóniának, és együtt ünnepelje a gyakorló fejlődését, eredményeit és áldásaival segítse a gyakorlót az előtte álló úton. A hívők az avatási ceremóniájuk során adományt, guru daksinát szoktak gyűjteni, így ilyenkor a legmegfelelőbb ajándék számára egy kisebb-nagyobb pénzösszeg, amit a nebuló hálája jeléül tovább adományozhat a lelki tanítómesterének, hogy kifejezze háláját azért, hogy tanítómestere felelősséget vállalt a személyes lelki fejlődéséért.

Karácsonyi láz

A karácsony szintén különlegesnek számít, ilyenkor az egész világ ajándékozási lázban ég. Teljesen egyéni, hogy valaki enged-e ennek a szokásnak vagy eltekint tőle, mert vannak, akik egyszerűen csak megszokták már, hogy ilyenkor van az az időszak, amikor ki szoktuk fejezni az egymás iránti szeretetünket. Emiatt a legtöbb Krisna-hívő nyugaton megünnepli a karácsonyt valamilyen módon (együtt van a szeretteivel, különlegeseket főz, feldíszíti a lakást, az oltárt, stb.), az ajándékozást és az ünneplést általában sokkal diszkrétebbre fogja, esetleg valamilyen lelki ajándékot, szent képet, könyvet vagy valamilyen hasznos, személyes tárgyat ajándékoz másoknak. Sok hívő az ünnepet egyébként ételosztással tölti, vagy egyszerűen csak visszavonul, meglátogatja a rokonait, regenerálódik és elmélyül a decemberi szolgálat-dömping után.

Az ideális ajándék

Ha ötleteket keresünk, ideális ajándékok lehetnek még az ájurvédikus termékek, gyógyteák, fűszerek, mézek, szörpök, lekvárok, csemegék, házi sütemények, fontos és hasznos szükségleti tárgyak. Zenei CD-k, könyvek, magazinok, mantraláncok és az ezekhez használt zsákok, hölgyeknek kendők, dupatták, háztartási kellékek, gyertyák, képkeretek a szent képeknek, akár egy olvasónapló, jegyzetfüzet a lelki könyvek mellé – ezek mind hasznos és kedves ajándékok lehetnek egy Krisna-hívőnek is. Lehet beszerezni apró ékszereket, oltárdíszeket, hisz a legtöbb Krisna-hívő otthonában található házioltár, de lehet ajándékozni különféle tudásterjesztő alkalmakra kupont, tanfolyamokra, workshopokra, jógakurzusokra és filozófiai tanfolyamokra belépőt. Aki nagyban gondolkodik, annak lehet akár egy indiai zarándokút is megfelelő és nagyszerű ajándék.

Szeretetünk jele

Általánosságban elmondható, hogy nem a tárgyak értéke, vagy a pénzösszeg határozza meg, hogy megfelelő-e az ajándékozás, hanem a tudat és a szív.

Az ajándékozás egyébként az ember 5 szeretetnyelve közül is az egyik, ezért is nagyon fontos. Bizonyos emberek kifejezetten az így kapott apróságok, tárgyak révén érzik csak igazán szeretve magukat. A jó ajándék mögött – legyen az lelki, vagy látszólag anyagi – mindig kreativitás, figyelem, befektetett energia és minőségi idő áll.

… na és mi az, amit biztosan ne ajándékozz egy Krisna-hívőnek? 

Ha tudod, hogy valaki a Krisna-tudatos életvitelt, életfilozófiát követi, akkor lesz néhány dolog, aminek biztosan nem tud örülni, amit egészen biztosan nem fog tudni felhasználni, de talán még megfogni sem. Mik ezek?

Ilyenek természetesen a húst tartalmazó, vagy húskészítmények, a tojásos sütemények, az ecetes, erjesztett élelmiszerek, a gombafélékből készült válogatások. Ide tartoznak emellett a szerencsejátékokhoz kapcsolódó eszközök, olyan játékok, amik nem a kikapcsolódást, hanem a pénznyerést szolgálják. A listára kerülnek még az erőszakos harci eszközök, de gyerekeknek akár egy olyan videójáték is tiltólistás lehet, amiben túl sok erőszak van. A szexualitásra utaló, pajzán mintájú, mondanivalójú eszközök, játékosnak tűnő, de túl intim tartalmú vicces pólók, könyvek, és egyebek szintén csak eröltetett mosolyt fognak eredményezni. Természetesen az alkoholos italok, a kávé, a fekete tea is ide tartozik, de egy roiboos vagy egy gyógytea már jó választás lehet, ahogy egy koffeinmentes gabonakávé is 🙂