Alu gobi – Fűszeres burgonya és karfiol

Admin Hírek, Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

Ahogy hazánkban is többféle módon készítenek el egy-egy jellegzetes magyaros ételt, úgy Indiában is számtalan féle variációja létezik ennek az ételnek. Vannak tájegységek, ahol hagymával készítik, van, ahol a chilinek legalább háromféle fajtáját beleteszik, van, hogy levesesebb, van, hogy szárazabb. Mindenki a saját ízlésére formálhatja tehát.
 
Hozzávalók:
8 szem kesudió
1 db közepes karfiol
3 db közepes burgonya
3 ek kókuszolaj vagy ghí
2 kk római kömény
1 nagyobb babérlevél
1 kisebb darab fahéj
1 db zöld erőspaprika
1/2 kk kurkuma
1 nagyobb paradicsom
1 kk őrölt koriander
 
2 kk só
5 db methi levél
1/4 kk garam masala
1 csokor korianderzöld
 
Elkészítés:
Először is előkészítjük a hozzávalókat. A kesudiót pár órára beáztatjuk, majd amikor megpuhult, leturmixoljuk. A paradicsomot nagylyukú reszelőn lereszeljük, a héjától megszabadulunk. A karfiolt kisebb rózsákra szedjük, a burgonyát pedig kockákra vágjuk.
Felmelegítjük az olajat, majd kis lángon megpirítjuk benne a római köményt, a babérlevelet, illetve a fahéjat. Kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű apróra vágott zöld erőset. Ezt is pirítjuk, majd mehet rá a kurkuma, és fél perc múlva a paradicsomszósz, valamint a kesudió paszta is. Kevergessük 5 percig, majd adjuk hozzá a koriandert és a sót, és végül jöhetnek a zöldségek is a fűszeralapba. Aláöntünk 2 dl vizet, lefedjük, és néha megkeverve puhára főzzük, ami kb. 15 percet vesz igénybe. Ekkor belemorzsoljuk a methi levelet, és megszórjuk a garam masalával, illetve az apróra vágott korianderzölddel. Óvatosan összekeverjük, még egyet forralunk rajta és készen is van.