Frontvonalban a koronavírus elleni harcban

Admin Hírek

Dr. Ajay Sankhe (Mādhavānanda Dāsa) a Mumbaiban található Bhaktivedanta Kórház igazgatója több mint 25 éve dolgozik a 200 ágyas kórházban és kutatóközpontban. Nemcsak igazgató, hanem osztályos orvosként is dolgozik, betegekkel. A Bhaktivedanta Kórház az egyik olyan egészségügyi intézmény, amelyet az indiai kormány a koronavírus járvány kezdetén bevont a járványügyi ellátórendszerbe. Dr. Ajay Sankhet pedig megtették a területileg illetékes pandémiás kórház-hálózat vezetőjévé. Az elmúlt fél év járványügyi tapasztalatairól Gopāl Bhatta Dāsa riporter számára nyilatkozott egy videóban.
 
Mādhavānanda Dāsa több mint fél éve dolgozik koronavírusos betegekkel. Annak ellenére, hogy a dolgozók Krisna-hívőként mélyen hisznek az Ájurvédában és a természetes módszerekben, arra hívja fel a figyelmet előadásában, hogy vannak olyan súlyos egészségügyi veszélyhelyzetek, mint ez a járvány is, amikor nem elegendőek a természetes gyógymódok, hanem az ún. allopátiás orvoslás azonnali és erőteljes módszereit is be kell vetni, pl. antivirális szereket. A doktor a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet az interjúban, elmondása szerint a megelőzés 3 legfontosabb eleme még az intenzív osztályon dolgozók 95%-át is meg tudta védeni a fertőzéstől.
 
Ezek:
– a maszk használata,
– az alapos és gyakori kézmosás,
– a megfelelő távolságtartás (pl. a betegeket nem ölelgetjük, puszilgatjuk, stb.).
 
Mint elmondta, természetesen követik az ájurvédikus prevenciós módszereket is, mint pl. a kurkuma fogyasztása. (A legújabb kutatások szerint emellett a D-vitamin fogyasztása jelenti a legjobb védelmet – a szerk.) A doktor továbbá felhívta a figyelmet a rendszeres mozgás, testedzés fontosságára azzal az egy kivétellel, hogy ha valaki viszont már elkapta a betegséget, akkor szigorúan tilos edzéssel terhelni a tüdejét.
 
Mint elmondta, a koronavírus nagyon alattomos, mert a legtöbb embernél a lázas tünetek megjelenését megelőzően már legalább 6-7 napja fertőzőképes. A tünetek pedig nagyon széles skálát mutatnak, sokszor egyáltalán nem a tipikus influenzaszerű tüneteket, a fáradékonyság, aluszékonyság viszont szemet szúrhat. A leépülés pedig nagyon gyors lehet. Tapasztalatai szerint mindössze a betegek 16%-a mutatja a tipikus lázas tüneteket, amelyet egy influenzánál megszoktunk.
 
Felhívta a figyelmet továbbá a pihenés, különösen az átlagosnál több alvás, mint öngyógyítási folyamat fontosságára, illetve kiemelte, hogy a megfelelő diéta, az egészséges táplálkozás, valamint a stressz lecsökkentése szintén nagyon fontos a védekező képességünkhöz! A teljes angol nyelvű interjú itt tekinthető meg: