Június 21.: A Jóga Világnapja – online rendezvény

Admin Hírek, Programajánló, PROGRAMOK

Június 21-én immár ötödik alkalommal ünnepelhetik az emberek szerte a világon a jóga nemzetközi napját. 

A fény győzelme

Az ENSZ közgyűlése az indiai miniszterelnök, Narendra Damodardas Modi javaslatára, 175 ország támogatásával 2014-ben nyilvánította június 21-ét a jóga nemzetközi napjává. Korántsem véletlenül esett a választás erre a dátumra, hiszen ilyenkor a leghosszabb a nappal az északi féltekén. A különböző kultúrkörök évről évre megünneplik a jelenséget, amely egyúttal a fény győzelmét is szimbolizálja. Másképpen ugyan, de alapvetően maga a jóga is erről szól: felülemelkedni az anyagon, megszabadulni az illúziótól, felismerni és megtapasztalni, hogy valójában lelkek vagyunk, feleleveníteni és elmélyíteni kapcsolatunkat a Legfelsőbbel – azaz a sötétségtől eljutni a világosságig.

Már az első évben 35 985 ember jógázott együtt India fővárosában, Újdelhiben, ami az esemény központja is volt. A következő években pedig több száz millióan tettek hasonlóképpen a világ legkülönbözőbb pontjain.

Jógával a bolygó egészségéért

Az indiai miniszterelnök a klímaváltozás hatásainak ellensúlyozása érdekében igyekezett ily módon is népszerűsíteni a jógát, amelyet egyébként személy szerint is gyakorol, és elmondása szerint rengeteget köszönhet neki.

A jógikus szemlélet magában foglalja az erőszakmentességet, ebbe pedig többek között a vegetáriánus vagy vegán életmód is beletartozik – ami mostanra újra fókuszba került, és nemcsak a jógatársadalom szintjén, hanem globálisan is. Számos adat támasztja alá, hogy a nagyüzemi állattartás – ami ellen egyébként is hosszan lehetne sorolni az érveket – lényegesen több káros anyagot juttat a légkörbe, mint a föld összes járműve együttvéve, de például az iparág termőföld- és vízigénye is rendkívüli módon terheli a környezetet.

Holott húst vagy tojást tökéletesen felesleges fogyasztanunk, hiszen rendelkezésünkre áll minden, ami testünk fenntartásához és egészségünk megőrzéséhez szükséges, és a lehető legkisebb erőszak árán juthatunk hozzá: a zöldségek, a gyümölcsök, a gabonák és a tej, illetve tejtermékek – feltéve, ha ez utóbbiak erőszakmentes gazdálkodásból származnak. Ha ezek alkotják étrendünket, nemcsak magunknak teszünk jót, hanem bolygónknak is.

A Jóga Világnapja – online

A pandémia miatt másképp ugyan, de idén június 21-én is Jóga Világnapja lesz: egész napos online program vár élő jógaórákkal az Indiai Nagykövetség szervezésében. További információ a nagykövetség Facebook-oldalán található. 

Az Indiai Nagykövetség online rendezvénye

Idén június 21-én élő facebook közvetítéssel ünnepeljük a Nemzetközi Jóga Napot. Ankita Sood és nyolc város nyolc jógaoktatója jelentkezik be Magyarországról és Bosznia-Hercegovinából, hogy a Nemzetközi Jóga Protokollt közösen gyakorolják, gyakoroljuk Veletek. Az idei ünneplés témája: #JógaOtthonról.