Mentális segítség a mindennapokban: prānāyāma

Admin Hírek, Jóga

Most, hogy az emberek számára pár hónapig szűkült a mozgástér és a rohanást, a folyamatos cselekvést felváltotta egy egészen különböző helyzet, a megállás, befelé és egymásra figyelés. Össze voltunk zárva. Volt, aki a családjával, akadt olyan, akinek csendes magányában kellett átvészelnie ezt a nehéz időszakot, de a világháló összekötött bennünket. Nem vagy egyedül! Sok nehézséget hozott ez az időszak, de vannak technikák, amelyek komoly segítséget nyújtanak, legyél is bármilyen élethelyzetben. A jógának és a prānāyāmának számos jótékony hatása van nemcsak testi, hanem mentális és lelki szinten is! Egy különleges kalandozásra hívlak! Kéthetente bemutatok egy-egy légzőgyakorlatot, amely megváltoztathatja a hangulatod, a testérzetedet. Tarts velem! 😊

A prānāyāmáról

„Amikor kizárja valamennyi külső érzéki tárgyat, szemét és tekintetét a két szemöldök közé rögzíti, a ki- és belégzést az orrlyukakban tartja, ezáltal szabályozva az elmét, az érzékeket és az értelmet, a felszabadulásra törekvő transzcendentalista megszabadul a vágyaktól, a félelemtől és a haragtól. Aki mindig ebben az állapotban van, az minden bizonnyal felszabadult.”  Bhagavad-gita 5.27-28.

Az egészség megőrzésében fontos szerepet játszik a megfelelő energiaáramlás a szervezetben. A prāṇa (életlevegő vagy életerő) az energiacsatornákon, az ún. nāḍīkon keresztül áramlik és fenntartja a kapcsolatot a durva és a finomfizikai test között. Ha az öt fő energia (vāyu) megfelelő módon áramoltatja az életlevegőt, akkor a csakrák (energiaközpontok) nem billennek ki, feltöltődnek, így az egész testünkben szabadon áramolhat az energia. Mindez jótékony hatással van az egészségünkre, hiszen ebben az esetben a testünk és a tudatunk is megfelelően működik.

Testünket elsősorban a légzés szabályozása, a megfelelő táplálkozás, az āsanák és bandhák gyakorlásának segítségével töltjük fel az éltető prāṇával. A prāṇa felvételén túl a légzés szabályozásának célja, hogy visszatartsa az elmét és az érzékeket a gyümölcsöző, öncélú cselekedetek végzésétől.

A testünkben 72000 nāḍī van. Ebből a 3 fő nāḍī a gerincoszlop mentén helyezkedik el. A Suśumna van középen, melyet spirálisan körülölel az Iḍā és Piṅgalā csatorna. A hét pont, ahol ez a 3 energiacsatorna találkozik, a hét fő csakra, ahol szintén összpontosul az energia.

Mindemellett a légzőgyakorlatok rendszeres végzése segíti a tudatos légzést, valamint növeli a tüdő kapacitását is. Ha légzésünk nyugodt, mély, egyenletes, akkor a tudatállapotunk is megfelelő, elégedett.

Jótanácsok a prānāyāma gyakorlásához

A mértékletes és kiegyensúlyozott gyakorlás elengedhetetlen, így célravezetőbb, ha fokozatosan mélyítjük a gyakorlatokat. A haladóbb, elmélyült gyakorlásra vágyók számára érdemes egy guru vagy egy tapasztalt jógatanár segítségét kérni és az ő irányítása alatt végezni a prānāyāma gyakorlatokat. Annyi ideig gyakoroljunk, ameddig kényelmes, ne erőltessünk semmit! Ha van rá lehetőség, rendszeresen ugyanabban az időben, tiszta és csendes, jól szellőztethető helyen végezzük a légzőgyakorlatokat. Mindig vegyük figyelembe az adott gyakorlat ellenjavallatait: például betegen semmiképpen se gyakoroljunk, az utolsó étkezés után legalább három-négy óra teljen el, hogy a gyomor tartalma ne nyomja a rekeszizmot és a tüdőt stb. Az ellenjavallatokat mindig fel fogom sorolni az adott légzőgyakorlatnál.

Általában a légzőgyakorlatok során az orron át végezzük a be- és a kilégzést is. Kivételt képez egy-két prānāyāma gyakorlat.

Jógikus életmód

A prānāyāma finom szintjének tapasztalásához elengedhetetlen a megfelelő életmód. Ehhez hozzájárul a rendszeresség, a dohányzás, alkohol- és hús fogyasztásának elhagyása, tiszta, friss alapanyagokból készült ételek és elegendő folyadékmennyiség bevitele. A stressz is akadályozó tényező lehet, hiszen elvonja az energiát és akadályozza a prāna áramlását, és a bekövetkező energiavesztés a kapcsolódó szervek, végtagok életerejét is csökkenti, amely miatt betegség és anyagcsere probléma fordulhat elő. Könnyű, laza, kényelmes, természetes anyagból készült ruhában gyakoroljunk. Ha van rá lehetőség, a gyakorlás előtt zuhanyozzunk le, majd a gyakorlást követő fél órában engedjük, hogy a testhőmérséklet visszaálljon a nyugalmi szintre, és aztán zuhanyozzunk ismét.

Mikor a leghatásosabb a gyakorlás?

Érdemes kora reggel végezni a prānāyāma gyakorlatokat, amikor a levegő üde, a testünk friss, és a tudatot nem terhelik erős benyomások. Alkalmas még a közvetlenül a napnyugtát követő időszak is, amikor inkább a nyugtató hatású légzőgyakorlatokat érdemes végezni. Lehetőség szerint legyen rendszeres a gyakorlásunk, mindig ugyanabban az időpontban történjen nyugodtan, türelmesen.

A prānāyāma gyakorlását kényelmes, hosszabb ideig fenntartható pózban végezzük (sarokülésben vagy keresztezett lábú ülések valamelyikében), amelyben törzsünk nyújtózó, egyenes, mellkasunk nyitott, megfelelően lélegezhetünk, és megőrizhetjük a test mozdulatlanságát. Gyakorlás közben a testünk laza, amennyire lehetséges, a hátunk, a nyakunk és a fejünk legyen egy vonalban. Természetes anyagból készült párnán, pléden vagy takarón üljünk, ezzel biztosítjuk a maximális energiavezetést. Ha szükséges, tegyünk blokkot az ülőgumónk alá.

Tradicionálisan ezeket a gyakorlatokat akkor kezdik komolyabban tanulmányozni és alkalmazni, amikor a tanítványok a jóga életmóddal kapcsolatos szabályozóelveit is elfogadták, a fizikai testük és az elméjük is lehetővé teszi azt, hogy minimum 15-20 percig nyugodtan üljenek.

A légzés fejlesztése

A prānāyāma gyakorlatokat megelőzi a légzés fejlesztése több fokozatban. Az első lépés a légzés megfigyelése és tudatosítása. A következő a helyes légzés elsajátítása. Ezt követi annak a megfigyelése, hogy mi a kapcsolat a belégzés és a kilégzés között: a belégzést követi a kilégzés és a kilégzést a belégzés. Ezután tudatosítjuk az elme csendesedését. Amikor ez megvalósul, készek vagyunk a prānāyāma gyakorlatok tanulására.

(Felhasznált irodalom: Dr. Tóth-Soma László – Képes Andrea – Medvegy Gergely – Kapisinszky Judit: Jóga tiszta forrásból)

Smid Erika Violetta

https://www.facebook.com/erikavioletta.smid.jogaoldala/