Mennyire lehetünk függetlenek az anyagi világban?

Admin Filozófia, Hírek

Mit gondolsz, minden körülöttünk lévő dologra van befolyásunk, és mindenért felelősséget vállalhatunk egyenként, vagy el kell fogadnunk, hogy vannak tőlünk függetlenül működő mechanizmusok is a világban, amikkel jobb nem foglalkozni?

Mi az, ami tőlünk függ? Kitől függ az időjárás? Ebben a világban minden független tőlünk. Mi függünk mindentől. Mi függünk… hogy ha hideg van, akkor megfázunk, ha nem terem ételt a föld, éhen halunk, hogyha bármi történik itt a földön, mi nem tudunk létezni. Nemhogy van-e valami függetlenül tőlünk, mintha minden mást mi irányítanánk, mintha mi lennénk az Isten, nem. Nem minden erő és minden tőlem függ, hanem én függök mindentől. Minden erő is függ valamitől, nem kaotikusan, mindentől függetlenül működik. Senki és semmi nem független. De van Isten és Ő kontrollál mindent és minden az Ő energiája, pl. ez a Föld bolygó, a napsütés…

 „kṛṣṇa sūrya-sama” (CC Madhya 22.31): Isten olyan, mint a Nap vagy „prabhāsmi śaśi-sūryayoḥ”
„Én vagyok a nap és a hold fénye” .
  (BG.7.8.)  

Szóval minden, még a Nap és a Hold is Istentől függ, de ők fel vannak hatalmazva arra, hogy Tőle függetlenek legyenek. De mi a Naptól és a Holdtól nem vagyunk függetlenek. Hogyha megnézzük a test működését, az emésztést, az is a Naptól függ, azért van, hogy tradicionálisan is napközben lakomázunk, nem éjfélkor, mert az nem egészséges. Miért? Mert a naptól függünk. A kertészet a Holdtól függ, megvan, hogy mikor kell vetni, aratni, metszeni, a Hold fázisainak megfelelően. A nők teste, a hormontermelés, az érzelmek a Hold energiától függenek. A Hold fel van hatalmazva. Ő független tőlünk, de az óceán függ a Holdtól: amikor van az apály, a dagály, akkor a Hold irányítja. De az óceán nem irányítja a Holdat és semmi hatása nincs rá. Ugyanúgy sok víz, folyadék van a testünkben, és ezt is irányítja a Hold. Szóval mindentől függünk MI. Tőlünk pedig függenek mondjuk a gyerekeink. Na igen. Hogyha adunk enni, illetve nem adunk enni a gyereknek, nem neveljük szépen, az rajtunk múlik, hogy mi fog történni a gyerekkel. Vagy hogyha mi vezetők vagyunk, akkor a beosztottjaink függnek tőlünk. Vagy ha az ország vezetői vagyunk, akkor mindenki, aki az országban él, az állatokat is beleértve, mindenki tőlünk függ. 
 
De a természettől mi függünk és a természet válaszol a mi életünkre. Hogyha nem megfelelő célra használjuk a természetet, kizsákmányoljuk, elpusztítjuk, szemetelünk stb., akkor a természet jelez nekünk vissza, hogy “én neked adok mindent, gyümölcsöket, napsütést, esőt, hogy tudjál boldog lenni és kapjál alapanyagokat, de ha te ezt nem értékeled, és azt gondolod, hogy tőled függ minden, akkor most megláthatod, hogy nem így van” – és ezért megváltozik a természet. A cunamik vagy tornádók nem káoszból keletkeznek, mert két front találkozik, vagy mert egy földrengés előidézi. Nem. Ez a reakció. A természet reagál és pusztít. Ha jön egy cunami, akkor egy egész országot eltűntet. Szóval mi függünk tőle. Ezek az erők mind Isten képviselői. Amikor nem élünk harmóniában a természettel, bár ő gondoskodik rólunk -mert Isten azt akarja, hogy legyen finom ennivalónk, legyen szép az időjárás-, de mi nem látjuk összefüggésben, nem látunk kapcsolatot, akkor ő fog minket tanítani. Ezért mi nagyon is függőségben vagyunk. És az a személy, aki megérti, hogy mindentől, elsősorban Istentől függ, az biztonságba helyezi magát és nem lesz vele semmi baj.