Nem, a jógát nem a svédek találták ki!

Fodor Hírek, Kiemelt

Mosolyt csalt az arcunkra a fake news-számba menő „A ma ismert jógát a svédek találták ki, India csak ügyesen adta el nyugatra” című, a Telex.hu oldalán megjelent írás. A jógát a svédektől eredeztető cikk Mark Singleton 2010-ben kiadott könyvére hivatkozva tulajdonítja el a jóga tudáskincsét Indiától. Úgy véljük, a cikk méltatlanul aláássa India jógatradíciójának hitelességét.

A Magyar Jógaoktatók Szövetsége, amelynek az egyházunk alapította, államilag elismert jógamester diplomát adó Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola is tagja, közleményben reagált a cikk téves állításaira. Eszerint a jógaalapító Patandzsali a Kr.e. 600-400 között keletkezett művében azért nem ismertet ászanákat, mert elsődleges célja az, hogy lefektesse a jógafilozófia alapjait és részletezze a megvilágosodáshoz vezető utat, melynek az ászanák gyakorlásán kívül része a meditáció, a légzésszabályozás, a helyes életmód és az erkölcsi szabályok követése. Noha napjainkban a jógára sokan puszta testedzésként tekintenek, eredeti jelentése szerint Istennel kapcsolja össze annak gyakorlóját, Patandzsali pedig ehhez kívánt iránymutatóval szolgálni. A 15. és 17. század között keletkezett jóga-írások (Hatha jóga pradipiká, Gerandha szamhita, Hatha ratnavali) azonban már precíz ászana-leírásokat tartalmaznak.

Egyházunk tiszteletben tartja minden nemzet sajátos sikereit, szellemi és tárgyi kincseit, ám nem ért egyet azzal, amikor egy kutatás téves következtetései alapján tulajdonítják el egy ősi tradíció hírnevét.