Ez a szabdzsi egy klasszikusnak számító, 5 elemből álló fűszerkeverékkel készül, amit “pancs-puran”-nak neveznek. Gyakorlatilag bármilyen zöldséget adhatunk hozzá, ami épp rendelkezésre áll az évszaknak megfelelően.
Hozzávalók:
– fél kg brokkoli
– 2 db sárgarépa
– 2 db kaliforniai paprika
– 1 db cukkíni
– 2 ek kókuszolaj
– 1 kk fekete mustármag
– 6-7 curry levél
– 1-2 db kicsi száraz chilipaprika
– 1 tk római kömény
– 1 tk kalonji
– 1/2 tk lepkeszegmag
– 1 tk édeskömény
– 1 tk asafoestida / hing
– 1 tk őrölt koriander
– 1 kk friss reszelt gyömbér
– 1,5 kk kurkuma
– 1,5 kk só
Elkészítés:
Az olajat felmelegítjük, és elkészítjük a csonszt, azaz a fűszeralapot, amihez a fűszereket a következő sorrendben pirítjuk meg: fekete mustármag, morzsolt curry levél, szárított chili, római kömény, kalonji, édeskömény, lepkeszegmag (csak rövid ideig pirítsuk, hogy ne legyen keserű). Ezután jönnek az asafoetida és az őrölt koriander, végül pedig a reszelt gyömbér. Vigyázzunk, hogy ne hevüljön túl a zsiradék fűszerpirítás közben, nehogy megégjenek a fűszerek, akár le is húzhatjuk a tűzről az edényt a fekete mustármag után.
Ha elkészült a fűszeralap, jöhetnek a feldarabolt zöldségek. A répát vághatjuk karikára, vagy hasábra is. Megszórjuk a kurkumával és a sóval. Körülbelül a zöldségek feléig felöntjük vízzel, és felforraljuk. Kis lángon nagyjából 30 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket.
Ha termesztünk otthon chilit, és szeretjük az indiai ízeket, feltétlenül próbálkozzunk a csillag paprikával, mert ezzel igazi autentikus indiai szabdzsi ízt produkálhatunk a konyhánkban.