Bundi kheera raita – avagy uborkasaláta másképp

Admin Gasztro, Receptek, Saláták

A klasszikus uborkasalátát Indiában jóval fűszeresebb verzióban fogyasztják és szívesen keverik egy kedvelt gluténmentes gabonacsemegével, a bundival. A bundi általában csicseri-, sárgaborsó, esetleg kukoricalisztől készül. Lehet natúr vagy pikáns, csilis ropogós golyócska.
 
6 fürdtös uborka vagy 2 kígyóuborka
1 nagy doboz natúr joghurt
Bors, paprika, kapor, fekete só – ízlés szerint
Chat masala fűszerkeverék
Bundi
Fél dl víz
 
Az uborka raitát gyorsan elkészíthetjük az uborkák megmosásával, hámozásával és lereszelésével. 

 
Az uborkát előre nem sózzák be vagy csepegtetik le. A megadott mennyiséget egy nagy pohár natúr joghurttal, a vízzel és fűszerekkel, valamint fekete sóval keverik be, amitől jellegzetes, ízletes és picit kénes ízt kap.
Hagyományosan chat masala fűszerkeverékkel, kissé európaibb verziójában, e mellett pedig kaporral keverhetjük.
A bundi könnyen elázik, ezért csak a fogyasztás előtt 10-20 perccel előbb érdemes a salátához adagolni. Hűtve tálaljuk, rizses főételek mellé ajánljuk.
Indiában létezik csak bundi raita is, amikor az uborkát teljesen elhagyják, és mégis salátaént fogyasztják a joghurtos finomságot.