Dhal ghiya, lauki chana dhal – avagy indiai lopótök leves

Admin Gasztro, Hírek, Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

A ghiya hagyományos indiai növény. India cukkinija, noha valójában ő az a bizonyos ehető lopótök, akit csak kevesen ismerünk. A ghiya állagra és ízre leginkább a cukkínire hasonlít, noha kissé karakteresebb és erősebb húsú, lassaban fő meg.
 
1 nagyobb ghiya (lopótök) vagy ennek hiányában cukkíni
1 bögre sárgaborsó
2 közepes paradicsom
1 kk hing, vagy asafoetida
1 babérlevél
1 csipet őrölt fahéj
1 kk korianderpor
1 kk kurkuma
1 késhegynyi csilipor
1 kk kömény
1 kk római kömény
1 kis darab friss gyömbér, reszelve
1 kk garam masala fűszerkeverék
Oliva olaj, só
1 csokor friss koriander – ennek hiányában zöldpetrezselyem
 
 
A sárgaborsót megmossuk és legalább 4-6 órára beáztatjuk.
A lopótököt mossuk, megtiszíttjuk és felaprítjuk. Általában negyedekbe vágják fel, hagyományosan. A sárgaborsót bő lében kevés sóval puhára főzzük. Kuktában gyorsabb.
Egy tapadásmentes lábasban, az olajon a fűszereket megpirítjuk, vigyázunk, hogy az asafoetida, amit hagyma helyett használunk, ne égjen meg. Ezt követően a fűszeralapon megpároljuk kissé a felkockázott paradicsomot, majd összepirítjuk a lopótökkel, a ghiyával. Hozzáadjuk a puhára főtt sárgaborsót a főzőlevével. Ha szükséges még felengedjük további vízzel, hogy alaposan ellepje a tököt is a víz, hiszen picit hosszabban kell főznünk a ghiyát és ízlés szerint sózzuk az ételt. 
A mintegy 25 perces főzési időt követően sűrű levesként tálaljuk, a megfelelő állag szósz szerű. Tálalás előtt apróra vágott korianderlevéllel is megszórjuk. Friss kenyérlepénnyel vagy rizzsel kerülhet a tányérral. Jó étvágyat!