Így készül a friss házi kenyér a sütődben

Fodor Gasztro, Hírek, Kenyérfélék, lepények, Receptek

Bár az indiai konyha rengeteg kenyérlepényt, sült, olajban sült és élesztőmentes kenyérfélét ismer, mi magyarok mégis kellemesen fel tudunk sóhajtani, amikor beleharapunk egy frissen sült, pihe-puha házi fehér kenyérbe a forró leves mellé.

Házi fehérkenyér

Hozzávalók:

2,7 dl víz
1 dkg friss élesztő
1 tk cukor
2 tk só
2 ek. olaj
2 ek burgonyapehely
1 csipet aszkorbinsav (nekem nem volt, kihagytam)
20-25 dkg öregtészta (lásd alul)
20 dkg fehér tönkölyliszt
30 dkg BL 80 liszt

Egy tálba tettem a lisztet, összekevertem a sóval. Hozzáadtam a burgonyapelyhet, az olajat, a cukrot, az öregtésztát, belemorzsoltam az élesztőt. Lassanként hozzáadtam a langyos vizet. Alaposan eldolgoztam, és vagy 20 percen keresztül gyúrtam. Rugalmas, sima tészta lett. Letakartam a tálat, és a duplájára kelesztettem. Amikor megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítottam, és kicsit még gyúrmáztam, majd megformáztam. Letakartam és ismét hagytam a duplájára kelni. Ekkor pengével 3-4 helyen bevágtam, és sütőzacskóba helyeztem, aztán azzal együtt tepsire raktam. (Limara nagyméretű – 8 l-es – jénai tálban süti, úgy, hogy ráteszi a tetejét is és belülről vizezi a jénait, nekem azonban nem volt ekkora tálam). A sütőzacskót belülről bespricceltem vízzel, hogy a gőz hatására szépen tudjon emelkedni a kenyér. Bekapcsoltam a sütőt, de a kenyeret még nem tettem be, még 15-20 percet pihent. Ekkora már bemelegedett a sütő, betettem a kenyeret, és kb. 25 percig 220 fokon, majd még 20 percig 180-200 fokon sütöttem. Amikor elkészült, kivettem, rácsra tettem hűlni, majd hideg vízzel lespricceltem. Vártam és vártam, mert Limara azt írta, ekkor elkezd cserepesedni. Nem történt semmi, ekkor kimentem, és mikor negyed óra múlva visszamentem a konyhába, már cserepes volt. Na nem annyira, mint Limaráé, de azért voltak rajta cserepek. A kenyér szerintem szuper lett, mire mindenki letesztelte, el is fogyott a fele, de ezt egyáltalán nem bántam. 

Kézzel készült házi kenyér

Öregtészta alaprecept

Az öregtészta olyasmi, mint a kovász. Valójában egy túlkelesztett, 1 napos tészta, ami aztán a hűtőben sokáig eláll. Ha szükség van rá, csak kivesz belőle az ember 20-25 dkg-ot, és a segítségével nagyon klassz, laza állagú kenyeret vagy péksüteményt süt. 

Hozzávalók:

3 dl langyos víz
csipet só
50 dkg liszt
1 ek olaj
1 tk cukor
1 dkg élesztő

A hozzávalókat összekeverjük, negyed órán át dagasztjuk, majd letakarjuk, félretesszük pihenni. Hagyjuk hogy túlkeljen, majd néhány óra múlva betesszük a hűtőbe. Másnap használhatjuk. Ez az adag 3 kenyérhez elegendő. A maradékot a hűtőben tárolhatjuk másfél hétig is.

Forrás: Hémangi >>

Fotók: Faludi Kata

Géppel készült házi kenyér